Hledat |
Brzdy a destičkyPři podzimní servisní akci jsem byl obviněn z agresivní jízdy - destičky mám sjeté na 6 mm za 11000 km. Tvrdili, že to je asi polovina životnosti. Neřekli někomu z vás, jak jsou na tom ty vaše? Docela by mě to zajímalo. Je fakt, že je asi namáhám víc, než většina z vás, protože cca polovinu mého nájezdu tvoří německé dálnice a tam se necourám... Takže jak jste na tom vy a po kolika km je "normální" měnit destičky? 2bep napsal: Určitě někomu pomůže toto vlákno, hlavně první Danyho příspěvek (popisuje základní TypeR rozměr brzd, tedy 300mm). Vložil Bruure, 6. Listopad 2006 - 10:55
|
5D 2.2 Sport
mám od: 28.12. 2007
To JC:
Potvrzuji!
bývalý majitel
No a to je právě ono, orig. desky budou tak o stupeň horší než jsou greeny, takže je to vlastně akorát
Mám na mysli 1.8ku
bývalý majitel
V podstatě s tebou nelze než souhlasit, až na to, že brždění s ABS je dynamický děj a destičky s vyšším koeficientem tření dosáhnou stejného brzdného momentu při nižším tlaku v brzdové soustavě. Věřím, že nárust tlaku v brzdové soustavě není skokový, takže právě dynamika přechodného děje může mít na brzdnou dráhu svůj vliv a je rozdíl, jestli je koeficient smykového tření 0,45 nebo 0,55.
nominální koeficienty tření
black = 0,46
green = 0,55
red = 0,5
EBC ono zkrácení brzdné dráhy uvádí při brždění ze 160 km/h a tam už se vliv teploty může projevit - jednou mi na Fabii při brždění ze 150-160 km/h brzdy zvadly při dosažení 80 km/h, takže 160 km/h už je pro destičky/kotouče docela záhul a mizerné komponenty zcela selhávají. Třecí koeficient je teplotně závislý, takže pro brždění ze 160 km/h už je podle EBC redstuff lepší, než greenstuff. Pro normální ježdění může být greenstuff nejlepší, ovšem pokud někdo hodné jezdí rychlostmi nad 130 km, nebo z brzd ždímá maximum, tak greenstuff může vadnout.
EBC doporučuje mít na zadních brzdách stejné nebo o jeden stupeň "horší destičky".
---
Taky si myslím, že se EBD stará aby i zadní brzdy brzdily maximálně, ale pokud při razantním nástupu přední brzdy nastoupí ostřeji, než zadní, tak se na přední kola přenese o to větší větší váha a tím se odlehčí už tak málo zatížená zadní náprava, takže brzdný účinek nebude 70/30 ale třeba jen 80/20.
bývalý majitel
tommykk, rybiz: NJ, přesvědčili jste mě. Až se vrátím ze zahraničí objednám 2 sady předních a jednu zadních. To by pro začátek mohlo stačit.
bývalý majitel
Padam, nejsem automobilový odborník, ale myslím si totéž
5D 1.8 Sport
mám od: 4.11. 2006
to padam: Na tom Kolyho vysvetleni neco je... Urcite bych v tvem pripade taky dal EBC i na zadek. Nenechaval bych to dorovnani na el. systemech. Cim lepe to bude brzdit bez zasahu elektroniky tim lip. A cenove to neni taky tak hrozne, a urcite to bude brzdit lip.
to ALL: sorry ze prerusiji vase objednavaci manevry . Ale delaji se vam na kotoucich take tekove prstence, jakoby drazky? Na pravem zadnim mam dokonce cernou linku uprostredo. Vcera jsem se opravdu solidne projel, brzdy jsem zahral a hojne vyuzival. A je to tam vic... A ani vzadu to nezmizlo...
Mam seriove desticky a maji ani ne 3tkm....predni. Zadni asi 42tkm (dle servisu ok).
obdivovatel
Nazdar,
takze ja jdu do toho take.. GreenStuff ready
bývalý majitel
Nad tímto jsem uvažoval a není mi jasné jestli to neřeší ABS a EBD. Měl jsem za to, že v případě zablokování kol nastoupí ABS společně s EBD a rozdělí tlak na jednotlivá kola tak, aby všechna čtyri kola brzdila s maximálním účinkem.
Podle rozdělení váhy při brždění mají zadní kola asi tak 30% účinnost v porovnání s předními, takže se i přes menší desky musí stejně blokovat mnohem dříve než zadní. Navíc ABS a EBD nelze vypnout, takže si myslím že se snaží svojí plnit svojí roli v optimalizaci brzdného účinku i bez ohledu na konkrétní třecí koeficienty jednotlivých desek.
Co si o této mojí teorii myslíte ?
bývalý majitel
Taky je to moznost. S tou dobou dodani z UK bych to tak strasne nevidel, do te Ostravy to pujde taky pres nekolik hopu
Ale uz bych to nekomplikoval. Jeste cekam na info od Humidora.
bývalý majitel
Jen pro info, na brakes4u.co.uk vyjde v přepočtu ta vaše sada na cca 1850 Kč vč. DPH. Při vaší hromadné objednávce můžete počítat cca +100 Kč za dopravu, tj. 1950 celkem. Dodávka ale bude asi trvat déle než potřebuje jc.