Upgrade audiosystému od "blesk666"

Upgrade audiosystemu Kopie přísp. z www.cafe.auto.cz/nová honda Civic ze 3/10/06
(původní znění bez redikace)

Ono strategia automobileik je limitujuca pre kvalitne audio v aute. Zistili totiz ze sa im oplati ponukat viac menej nerozsiritelne radio s CD a max MP3.

To co sa jedine da dorobit je vymenit repro a kvalitne vytlmit dvere (podlozky z MDF pod basaky, vnutro dveri pod tapacirungom polepit syntetickym bitumenom (napr pomerne drahy Dynamat, lacnejsi Sikadamp) tymto sposobom sa da aj bez zosiku dosiahnut dost podstatnemu zlepseniu kvality. Kvalitne pocuvat znamena vsak pocuvat bez korekcii a pocuvat vyvazenu reprodukciu bez korekcii znamena instalovat subwoofer a este lespie napojit aj repro cez zosik.

To ze vyrobcovia ponukaju aj riesenia tovarenskeho radia so zosilovacom, DSP a subwooferom je ich samozrejma snaha zarobit zas kusok viac (priplatok za vyssi model je casto aj cez 20tis) Repraky su vsak aj v takomto systeme pomerne slabe (zvacsa tie iste pripadne ako Soundsystem pre OII maju doplneny stredovy reprak-avsak tradicne navalnej kvality). Zosiky tychto radii su dnes zapajane cez CAN BUS zbernicu teoreticky ak by sa dopracovali k tomu ze radio v paneli je len riadiaca jednotka s mechanikou, cez CAN BUS tiekli digitalne data do externeho DSP so zabudovanym zosilovacom, slo by to aj tak, menit repro a tlmit dvere aj tak pomoze. Jedina dalsia kvalitna cesta je najst v radiu vystypy pred zosilovacmi, tie vyviest von za ne pripojit predzosilovac a z neho to standardne priviest na zosiky pre repraky a subwoofer. Ja mam taky predosilovac uz skoro hotovy, je to plosny spoj 4x6cm ktory sa zmesti za radio, z neho potom vyvediem cinche.

Riesenie napojenia zosilovacov z repro vystupov povazujem za nepouzitelne nakolko to degraduju natolko ze nema zmysel investovat do toho vobec. Cize riesenia ako naozaj skvalitnit ozvucenie s origo radiom su len dve: 1. s predzosilovacom,zosikmi pre minimalne subwoofer, lepsie aj pre repro, vymenenim repro a zatlmenim dveri, 2. bez subwooferu a zosikov len s vymenenim repro a zatlmenim dveri.

Je este moznost urciteho kompromisneho ale stale pomerne kvalitneho riesenia pridete vsak o zadny par repro, co pre kvalitney posluch vpredu nie je prakticky ziadna nevyhoda.

Predne repro napajat z origo radia, zadne repro odpojit zapojit na vystupy tzv HiLo adapter (lacnejsi tovarensky stoji radovo 200-300 Sk, robi to napr Sinus Live) za neho zosik pre subwoofer a zapojit subwoofer.

Nezabudat ze SW sa nedava len v pripade tych co chcu machrovat s duc duc ale je nevyhnutne pre kvalitny plnorozsahovy zvuk kedze aerodynamicky hluk a hluk z odvalovania kolies nam basy "poziera". Nedat sa oklamat tym ze si audio pustite v stojacom aute-vtedy su basy aj bez SW ok, ale za jazdy je to inak.

(S laskavým svolením autora okopíroval Iček)

Vložil Iček, 26. Říjen 2006 - 10:09

Stel
Obrázek uživatele Stel
5D 2.2 Executive
mám od: 28.1. 2013
v provozu od: 7.11. 2007

dle mého názoru je rozdíl v ceně asi tak ten plastový kastlík, který dáš do toho 2din otvoru pod to 1din rádio, pokud se bavíme o náhradě originálního rádia, kde jsem 1din verzi neviděl

--
12. Leden 2014 - 23:14
Michadelikk
čekatel

Chlapi, je nejaky rozdil v cene v instalaci radia 2din vs 1din ? Nepocitam cenu radia...

--
10. Leden 2014 - 17:23
Ukrutnik
bývalý majitel

Ak ti to normalne funguje s nabijackou na mobile, je to v poriadku.

Totiz moze sa stat ze ak mas zem audiovstupu autoradia ktora nie je realne spojena s kostrou auta ale ma napriklad o 5V vyssi potencial, pripojis k tomu mobil, a nasledne k mobilu pripojis nabijacku ktora je realne spojena s kostrou, prepojis virtualnu AUX zem a realnu zem auta dokopy prostrednictvom telefonu. Co moze mat za nasledok dymovy efekt, pravdepodobne autoradia. Ale ked pises ze to bezne tak pouzivas, tak to ma autoradio poriesene.
Dufam ze to bolo zrozumitelnejsie Směju se

--
11. Listopad 2013 - 10:52
niio
bývalý majitel

no ak je slaba baterka v mobile , tak mobil pripajam aj na autonabijacku pocas pripojenia na AUX. S tou zemou mi to nie je celkom jasne, kam tym smerujes.

--
11. Listopad 2013 - 9:52
Ukrutnik
bývalý majitel

niio napsal:
na CD som zabudol, ano tam je pravda, ze na tovarenskom audio hra CD omnoho lepsie, ako radio, myslim, ze CD a AUX hraju rovnako, co sa tyka rozsahu tonov.
inac som si robil adapt sound na SGS4 a vysledok je, ze som trochu nahluchly na spodne tony. Telefon mi dokaze teda po teste upravit zvuk tak, aby som ho pocul v celom rozsahu v sluchatkach. ta zmena vo zvuku v sluchatkach po uprave je uzasna. ked som ale skusal cez AUX v autoradiu zvuk s upravou a bez upravy, tak som ziaden rozdiel nepocul.

takze si spravte test na svoje usi, ze ako pocujete a skuste si podla toho nastavit jednotlive rozsahy, ak mate ekvalizer dorobeny k autoradiu, aby bol zvuk vyladeny prave pre vase usi...

dnes som skusal pustit cez aux na tovarenskom audio http://www.youtube.com/watch?v=QK8mJJJvaes
a celkom prijemne to basovalo, vsetky zrkadla vibrovali

Ked pustas hudbu do AUX vstupu cez telefon, zvyknes ho pocas toho aj pripojit k autonabijacke ?
Moja otazka smeruje k moznemu riziku ze zem nabijacky nemusi byt ta ista ako zem vstupu autoradia. A teraz je otazka ci su v telefone oddelene alebo nie...

--
10. Listopad 2013 - 10:27
niio
bývalý majitel

tak ma napadlo, ze asi najjednoduchsie riesenie upgrade audio, je kupit si normalka autoradio, zabudovat ho napriklad do skrinky spolujazdca a vymenit repro a hotovka Směju se

--
18. Červenec 2013 - 8:26
shamania
Obrázek uživatele shamania
5D 1.8 Sport
mám od: 28.11. 2008
v provozu od: 28.11. 2008

Aluzcz napsal:

Uvazuju ze original na ufu taky vyenim za 2din ale kdyz uz tak bych tam rad mel i navi a kdyz navi, bt hf/media popripade rovnou androida. Bohuzel zatim jsem jen na podobne kombinace narazil je nna DX ci alibabovi takze secteno a podtrzeno cinske smecka a to do civica rozhodne davat nechci.

Udelej si otvor na tablet a mas vyreseno Mrk navic to budes moc pouzivat i mimo auto (planovat cestu v motorestu Směju se ).
--
17. Červenec 2013 - 21:26
niio
bývalý majitel

na CD som zabudol, ano tam je pravda, ze na tovarenskom audio hra CD omnoho lepsie, ako radio, myslim, ze CD a AUX hraju rovnako, co sa tyka rozsahu tonov.
inac som si robil adapt sound na SGS4 a vysledok je, ze som trochu nahluchly na spodne tony. Telefon mi dokaze teda po teste upravit zvuk tak, aby som ho pocul v celom rozsahu v sluchatkach. ta zmena vo zvuku v sluchatkach po uprave je uzasna. ked som ale skusal cez AUX v autoradiu zvuk s upravou a bez upravy, tak som ziaden rozdiel nepocul.

takze si spravte test na svoje usi, ze ako pocujete a skuste si podla toho nastavit jednotlive rozsahy, ak mate ekvalizer dorobeny k autoradiu, aby bol zvuk vyladeny prave pre vase usi...

dnes som skusal pustit cez aux na tovarenskom audio http://www.youtube.com/watch?v=QK8mJJJvaes
a celkom prijemne to basovalo, vsetky zrkadla vibrovali

--
16. Červenec 2013 - 17:45
iv0
5D 1.8 Sport
mám od: 21.2. 2010

niio napsal:
ked pripojim telefon cez AUX a pustim si tam nejaku muziku, tak ozvucenie je omnoho omnoho lepsie v aute aj na tovarenskych repro, je to uz pocuvatelne, prijemne to basuje. Myslim, ze radio do toho nesaha, nemrsi ten signal a len to pretecie a ide priamo do repro. nevyhoda stale ostava, ze ked chcem tomu vypeckovat, tak musim uz zacat pridavat hlasitost na radiu a zacnu sa stracat spodne tony...
Viete niekto porovnat zvuk cez aux pred upgrade a nasledne z audiosystemu po nejakom jeho upgrade?

Potvrzuji, že i po upgrade zvuku (mám původní rádio, jiné všechny reproduktory, jednoduchý ekvalizér, zesilovač na přední repro a zvlášť zesilovač na subwoofer) je AUX vstup jiný, než třeba CD. Je tam mnohem více středních basů a trochu méně výšek. Výstup z origo rádia je podle mého názoru přizpůsobený originálním jednopásmovým reproduktorům, to znamená, že má tak odhadem o 6 dB vytažené vyšší střední tóny a výšky.

Používám jednoduchý ekvalizér (5 pásem plus zvlášť subwoofer) za $25, kterým mám ubrané "nižší výšky" a "vyšší výšky" o těch cca 6 dB, ubrané střední tóny o cca 3 dB a přidané střední basy o cca 4dB. Z CD a rádia to pak hraje vyrovnaně (všechno je seřízené na ucho, neměřil jsem).

Když pustím něco z telefonu přes AUX, tak tam mám víc těch středobasů. Myslím si, že je třeba vzít v úvahu to, že zvuk z telefonu může být trochu "naducaný". Určitě taky trochu hraje roli to, že AUX vstup je jakoby trochu tišší, než CD vstup. Takže když se hlasitosti srovnají pomocí Volume na autorádiu, změní se tím také úroveň fyziologická korekce hlasitosti. AUX by tedy měl mít méně výšek a basů než CD, ale doopravdy má jen méně výšek, středobasů má ve skutečnosti víc.

--
16. Červenec 2013 - 9:43
Dejv
Obrázek uživatele Dejv
5D 1.8 Sport
mám od: 1.4. 2011
v provozu od: 1.4. 2011

niio napsal:
ked pripojim telefon cez AUX a pustim si tam nejaku muziku, tak ozvucenie je omnoho omnoho lepsie v aute aj na tovarenskych repro, je to uz pocuvatelne, prijemne to basuje. Myslim, ze radio do toho nesaha, nemrsi ten signal a len to pretecie a ide priamo do repro. nevyhoda stale ostava, ze ked chcem tomu vypeckovat, tak musim uz zacat pridavat hlasitost na radiu a zacnu sa stracat spodne tony...
Viete niekto porovnat zvuk cez aux pred upgrade a nasledne z audiosystemu po nejakom jeho upgrade?

Nevím jestli proběhl nějaký upgrade v zesilovači nebo repro kromě toho že tam přidali USB vstup. Rádio hraje otřesně i po faceliftu, ale CD je již poslouchatelné, mnohem čistší zvuk, a troufám si říct že rozdíl mezi USB a CD je ještě o třídu výš, z USB to má i basy.
--
16. Červenec 2013 - 9:30

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".