Hledat |
Upgrade audiosystému od "blesk666"Upgrade audiosystemu Kopie přísp. z www.cafe.auto.cz/nová honda Civic ze 3/10/06 Ono strategia automobileik je limitujuca pre kvalitne audio v aute. Zistili totiz ze sa im oplati ponukat viac menej nerozsiritelne radio s CD a max MP3. To co sa jedine da dorobit je vymenit repro a kvalitne vytlmit dvere (podlozky z MDF pod basaky, vnutro dveri pod tapacirungom polepit syntetickym bitumenom (napr pomerne drahy Dynamat, lacnejsi Sikadamp) tymto sposobom sa da aj bez zosiku dosiahnut dost podstatnemu zlepseniu kvality. Kvalitne pocuvat znamena vsak pocuvat bez korekcii a pocuvat vyvazenu reprodukciu bez korekcii znamena instalovat subwoofer a este lespie napojit aj repro cez zosik. To ze vyrobcovia ponukaju aj riesenia tovarenskeho radia so zosilovacom, DSP a subwooferom je ich samozrejma snaha zarobit zas kusok viac (priplatok za vyssi model je casto aj cez 20tis) Repraky su vsak aj v takomto systeme pomerne slabe (zvacsa tie iste pripadne ako Soundsystem pre OII maju doplneny stredovy reprak-avsak tradicne navalnej kvality). Zosiky tychto radii su dnes zapajane cez CAN BUS zbernicu teoreticky ak by sa dopracovali k tomu ze radio v paneli je len riadiaca jednotka s mechanikou, cez CAN BUS tiekli digitalne data do externeho DSP so zabudovanym zosilovacom, slo by to aj tak, menit repro a tlmit dvere aj tak pomoze. Jedina dalsia kvalitna cesta je najst v radiu vystypy pred zosilovacmi, tie vyviest von za ne pripojit predzosilovac a z neho to standardne priviest na zosiky pre repraky a subwoofer. Ja mam taky predosilovac uz skoro hotovy, je to plosny spoj 4x6cm ktory sa zmesti za radio, z neho potom vyvediem cinche. Riesenie napojenia zosilovacov z repro vystupov povazujem za nepouzitelne nakolko to degraduju natolko ze nema zmysel investovat do toho vobec. Cize riesenia ako naozaj skvalitnit ozvucenie s origo radiom su len dve: 1. s predzosilovacom,zosikmi pre minimalne subwoofer, lepsie aj pre repro, vymenenim repro a zatlmenim dveri, 2. bez subwooferu a zosikov len s vymenenim repro a zatlmenim dveri. Je este moznost urciteho kompromisneho ale stale pomerne kvalitneho riesenia pridete vsak o zadny par repro, co pre kvalitney posluch vpredu nie je prakticky ziadna nevyhoda. Predne repro napajat z origo radia, zadne repro odpojit zapojit na vystupy tzv HiLo adapter (lacnejsi tovarensky stoji radovo 200-300 Sk, robi to napr Sinus Live) za neho zosik pre subwoofer a zapojit subwoofer. Nezabudat ze SW sa nedava len v pripade tych co chcu machrovat s duc duc ale je nevyhnutne pre kvalitny plnorozsahovy zvuk kedze aerodynamicky hluk a hluk z odvalovania kolies nam basy "poziera". Nedat sa oklamat tym ze si audio pustite v stojacom aute-vtedy su basy aj bez SW ok, ale za jazdy je to inak. (S laskavým svolením autora okopíroval Iček) Vložil Iček, 26. Říjen 2006 - 10:09
|
5D 1.8 Sport
mám od: 30.3. 2012
v provozu od: 19.2. 2008
Tak díky za rady.
Podle všeho to vypadá, že půjdu do sestavy:
původní radio -> Hi/Lo -> 2kanálový zesilovač (zapojit na baterku- peklo natáhnout ten kabel + netušim kam ho umístim, musim to ještě promyslet)-> nová repra předních dveří (na zasik) -> mová zadní repra (přímo na původní radio - když to bude rušit, tak případně na radiu stáhnu zadek)
Všechno na novou kabeláž (CYSY - taťka je elektrikář, takže DRAKA kabely zadarmo/čorka
-----------
Současně s tím budu i tlumit vše co půjde - čím a jak řešim v diskuzi "Jak ztišit....."
-----------
Termínově to vypadá na jaro- až bude větší teplo, nechce se mi vytápět garáž...
Až budou fotky tak to sem šoupnu.
Zdar a ještě jednou díky moc za rady
5D 1.8 Sport
mám od: 28.11. 2008
v provozu od: 28.11. 2008
40W na radiu je maximum - nedosazitelnych, real je tak 15-17 W, takze ty budes mit na zesilovaci trikrat vice. To je i duvod, proc to vyzaduje externi napajeni a silnejsi pojistku. Takze i ta neposlouchatelnost byla spis zpusobena nekvalitou signalu, ktery sel pri tomto zesilani z radia. Proto klidne muzes se zesilovacem na tech 60 %. Take zalezi na citlivosti reproduktoru. Tech 93 udavanych pro tve Hertze je marketing, v realu je to tak 89/90.
Jak jsem se snazil naznacit, tak ti to bude kazit vyslednou kvalitu zvuku
Jeste nezapomen na kabely, to je kolem 700Kc.
Pokud zesilovac nechces do kufru, tak me napada jedine pod palubovku u spolujezdce. Jen pozor ze zesilovac se muze dost zahrivat.
5D 1.8 Sport
Tak jsem to trochu přemyslel.
a) koukal jsem na ten helix AFC - je to vychytaná věcička, ale pro mě je to cenově nepřijatelné a potažmo zbytečné jako celek (v autě bych to neocenil).
b) napájení zesilovače bude dle všeho fakt potřeba natáhnout napřímo od baterky (ale ještě si ověřim jestli to nejde nějak obejít, abych to nemusel tahat z motorového prostoru...ale asi budu muset...)
c) Výkon zesilovače 60W je dle mě dostatečné - slyšel jsem teď 4.golfa s radiem 40W a repro 80W (jen předek, bez SW) a na 50% výkonu/hlasitosti radia je to už hodně nahlas =neposlouchatelný => 60W by mi urvalo uši takže nastavit zesik na cca 50W (=83% max W)
Nová myšlenka - sestava:
1) za radio dát Hi/Lo adapter na RCA (=2x cinch)-> papř: sinus live hl 406.... měl by být už slušnej) = 350kč
2) zesilovaš 2 kanálový -> např. HERTZ EP 2 (4 Ohm - RS? 2x60W) = cca 1500Kč
3) repro přední připojené na zesik -> asi Hertz DSK 165.3 = cca 1600Kč
4) repro zadní připojené napřímo na autorádio -> pioneer TS-g1655 (RMS 4 Ohm30W) = zdarma (proč je tam nedat když už je mám)
-----------
Za tuhle cenu (350+1500+1600=3450Kč) myslim, že by to mělo fungovat=hrát slušně. Jen musím promyslet kam dám zesilovač, tahat do kufru se mi to moc nechce, ale stejně budu odhlučňovat, tak uvidim podle toho jak moc ten tapecirung vykostim
-----------
Jakýkoli typy triky přivítám, případně navrhne-li mi někdo něco s kvalitnějším výkonem za stejnou/menší cenu, tak budu moc rád. Nechci do hudby rvát moc peněz, chci aby to lépe hrálo, ale reálně v autě to ideální nikdy nebude, ale rád bych při 160 slyšel i texty a hudbu a ne jen zvuk
Díky moc za jakékoli rady Zdar
5D 1.8 Sport
mám od: 28.11. 2008
v provozu od: 28.11. 2008
werb: vsechno spatne
Vybral jsi zesilovac, ktery nevyzaduje existenci redukce za radiem. Vysokourovnovy (vysokonapetovy) vystup co jde z radia, muzes primo napojit na zesilovac. Takze cinche nepotrebujes. Nicmene se to moc nedoporucuje. A vzhledem k tomu, ze zvukove je origo radio nic moc, tak misto homo domo pajenou redukci, muzes pouzit tohle: http://www.ahifi.cz/helix-afc.html (ty penize za to stoji).
Zesilovac napajet ze zasuvky nejde(!), musis ho pripojit primo na baterku pres samostatnou pojistku hned u baterky. Potrebne info i odkazy najdes v tomto tematu.
Obecne se doporucuje mit silnejsi zesilovac nez repro a pouzivat zesilovac treba na 60-75% sveho vykonu. Zesilovac tak ze sebe dostane kvalitnejsi signal. Pokud by jsi ho dal na 100%, tak ho muzes znicit, respektive vlivem nekvalitniho signalu muzes znicit repro i kdyz maji vykonovou rezervu.
Namontovat pujdou, myslim ze maximalni montazni hloubka je 70mm(? - nekde jsem to tu urcite zminoval). Tweeter muzes pridelat tavnou pistoli do ramecku co v nich byly origo repra na Ackovym sloupu.
Repro v zadnich dveri pripojit lze (na puvodni kabely), ale je to skoda prace. Ty ve predu totiz budou tak vyrazne hlasitejsi, ze ty zadni neuslysis a pokud uz se k tobe neco dostane ze zadu, tak te to bude rusit. Cestujicim na zadnich sedadlach bude bohate stacit to ze predu. Ja jsem treba v zadu nechal origo, ale na radiu jsem je stahnul na minimum.
5D 1.8 Sport
Nazdar chlapi,
pročetl jsem co se dalo a také jsem se rozhodljdem pro úpravu audia
Chtěl bych od Vás odsouhlasit následující postup...
1) Z origo rádia si nechat vyvést linkové (2x cinche) - nejsem elektrotechnik, rád bych požádal nějakého kolegu, zda-li by mi za úplatu ochoten tu redukci udělat, případně poslat odkáz na již prodávanou redukci (díky moc
2) Na chinche připojím 2 kanál zesik (http://www.soundshop.cz/538-hertz-ep-2-vyprodej.html), napájet ho budu ze zásuvky v kufru (zesik bude místo rezervy)
3) repro
- dopředu komponentní Hertz DSK 165 RMS 80W http://www.hertzaudiovideo.com/Doc/hertz_Dieci_DSK_165_tech.pdf => zesik je 60W - je 80W dostačující rezerva?? + půjdou namontovat (tweet 24mm) + jak veliké podložky
- dozadu mám pioneer TS-g1655 RMS 30W (http://www.pioneer.eu/uk/products/archive/TS-G1655/page.html)ty bych rád je zapojil přímo na origo rádio => je reálné to nějak zapojit na origo radio, nebo mi to ta redukce znemožní??
Samozřejmě počítám s novou kabeláží a vytlumením dveří, kufru....
-------------------------------------
Ocenil bych každou radu, případně návod jak udělat tu redukci (s pájkou umím, ale tištěný obvod???? wtf
Je reálné zapojit předek na zesik a zadek nechat na origo radiu a vyměnit tam jen ty bedny (ty mám z předešlého auta=zdarma)
Díky za jakoukoli radu
5D 2.2 Executive
mám od: 3.10. 2011
v provozu od: 11.11. 2005
zvladol som to
bývalý majitel
blbe, ale teoreticky by to mohlo jit levou stranou auta (ridicovou) podbehem a pak prahem, do prahu je pruchodka, ale nevim kde to u kufru konci, ja si takhle tahal senzory k ridicovy, takze jsem zevnitr vrtl na urovni sedacky do prahu a vytahl kabely a hodil pod koberec.
Petr Žitný
5D 2.2 Executive
Nikto nic?
5D 2.2 Executive
Toto pozri: len mi treba postup
http://www.civinfo.com/forum/how/399-how-install-subwoofer-amp.html
bývalý majitel
od baterky dovnutra auta to je problem. nie je tam ziadna priechodka. jedine prevrtat dieru, pretiahnut kabel a zapatlat to gumoasfaltom.
nasledne sa da velmi dobre tahat kabel okolo prahov dveri, treba ich vytrhnut von a pristup pod koberce je potom jednoduchy.