Hledat |
Upgrade audiosystému od "blesk666"Upgrade audiosystemu Kopie přísp. z www.cafe.auto.cz/nová honda Civic ze 3/10/06 Ono strategia automobileik je limitujuca pre kvalitne audio v aute. Zistili totiz ze sa im oplati ponukat viac menej nerozsiritelne radio s CD a max MP3. To co sa jedine da dorobit je vymenit repro a kvalitne vytlmit dvere (podlozky z MDF pod basaky, vnutro dveri pod tapacirungom polepit syntetickym bitumenom (napr pomerne drahy Dynamat, lacnejsi Sikadamp) tymto sposobom sa da aj bez zosiku dosiahnut dost podstatnemu zlepseniu kvality. Kvalitne pocuvat znamena vsak pocuvat bez korekcii a pocuvat vyvazenu reprodukciu bez korekcii znamena instalovat subwoofer a este lespie napojit aj repro cez zosik. To ze vyrobcovia ponukaju aj riesenia tovarenskeho radia so zosilovacom, DSP a subwooferom je ich samozrejma snaha zarobit zas kusok viac (priplatok za vyssi model je casto aj cez 20tis) Repraky su vsak aj v takomto systeme pomerne slabe (zvacsa tie iste pripadne ako Soundsystem pre OII maju doplneny stredovy reprak-avsak tradicne navalnej kvality). Zosiky tychto radii su dnes zapajane cez CAN BUS zbernicu teoreticky ak by sa dopracovali k tomu ze radio v paneli je len riadiaca jednotka s mechanikou, cez CAN BUS tiekli digitalne data do externeho DSP so zabudovanym zosilovacom, slo by to aj tak, menit repro a tlmit dvere aj tak pomoze. Jedina dalsia kvalitna cesta je najst v radiu vystypy pred zosilovacmi, tie vyviest von za ne pripojit predzosilovac a z neho to standardne priviest na zosiky pre repraky a subwoofer. Ja mam taky predosilovac uz skoro hotovy, je to plosny spoj 4x6cm ktory sa zmesti za radio, z neho potom vyvediem cinche. Riesenie napojenia zosilovacov z repro vystupov povazujem za nepouzitelne nakolko to degraduju natolko ze nema zmysel investovat do toho vobec. Cize riesenia ako naozaj skvalitnit ozvucenie s origo radiom su len dve: 1. s predzosilovacom,zosikmi pre minimalne subwoofer, lepsie aj pre repro, vymenenim repro a zatlmenim dveri, 2. bez subwooferu a zosikov len s vymenenim repro a zatlmenim dveri. Je este moznost urciteho kompromisneho ale stale pomerne kvalitneho riesenia pridete vsak o zadny par repro, co pre kvalitney posluch vpredu nie je prakticky ziadna nevyhoda. Predne repro napajat z origo radia, zadne repro odpojit zapojit na vystupy tzv HiLo adapter (lacnejsi tovarensky stoji radovo 200-300 Sk, robi to napr Sinus Live) za neho zosik pre subwoofer a zapojit subwoofer. Nezabudat ze SW sa nedava len v pripade tych co chcu machrovat s duc duc ale je nevyhnutne pre kvalitny plnorozsahovy zvuk kedze aerodynamicky hluk a hluk z odvalovania kolies nam basy "poziera". Nedat sa oklamat tym ze si audio pustite v stojacom aute-vtedy su basy aj bez SW ok, ale za jazdy je to inak. (S laskavým svolením autora okopíroval Iček) Vložil Iček, 26. Říjen 2006 - 10:09
|
5D 1.8 Sport
mám od: 6.12. 2011
v provozu od: 20.1. 2011
Presne ako hovori Maťo H: Ked pripojis tu 1.5 V baterku na repro a membrana sa vytlaci smerom von, tak mas spravne pripojenu polaritu +-. Vraj to ma byt tak preto, lebo najvacsie vychylky membrany robia basy, takze ked to urobi BUM tak tlak vzduchu ide smerom von.
Ale zavisi aj od typu ozvucnice.
4D ES
mám od: 24.5. 2012
v provozu od: 8.6. 2009
Znamy ma ucil zistovat polaritu repro tak, ze na kontakty reproduktora pripojis obycajnu tuzkovu bateriu a pokial sa ti membrana v momente pripojenia vydvihne hore, tak mas polaritu spravne. Cize kabel ktory bol napojeny na ten kontakt, kde mas napojeny +pol baterie, je +kabel. Pokial bateriu pripojis opacne, membrana reproduktora by sa Ti mala "spucit" mierne dole v momente pripojenia.
2009 FD6 1,6i-VTEC ES
bývalý majitel
Víte někdo jak je to s polaritou u repro ve předních dveřích. Zrovna dveře vytlumuju a budu zapojovat nové repro, kde polarita je označená. Ale na těch původních nic a z el. schémat se to vyčíst nedá . Díky za rychlou radu, nejdýl zítra to potřebuju dodělat.
5D 1.8 Sport
mám od: 21.2. 2010
Doporučuju:
* Zesilovač se dá elegantně umístit do prostoru nad chodidly spolujezdce, pod (tedy vlastně nad) ten vycvakávací plast. Mám ho tam už dvě léta a vše v pohodě (= nepřehřívá se tam). Menší zesilovače se tam v pohodě vejdou a v případě 60W zesilovače můžeš nechat i původní kabeláž k reproduktorům, napojení máš 25 cm daleko. Další šikovné místo je vpravo u nohy spolujezdce, za plastem u předního podběhu (hned před dveřmi), ovšem vlastní zkušenost nemám.
* Rádio má koncový (výkonový) stupeň opravdu k ničemu, ale není tak složité si nechat vyvést z rádia výstupy za předzesilovačem, případně použít hi-lo adaptér.
* Rádio posílá do svého výkonového zesilovače zvuk již korekčně upravený pro použité reproduktory (středobasy a výšky jsou napálené, hluboké basy chybí). Kup si hi-lo adaptér s alespoň základním ekvalizérem (4 - 5 pásem stačí) a případně s výstupem na subwoofer. Ušetříš za půl roku, až zjistíš, že to z těch předních dveří nějak nebasuje a subwoofer by se fakt hodil.
5D 1.8 Sport
mám od: 28.11. 2008
v provozu od: 28.11. 2008
Cetl jsi toto vlakno vubec?
Pri vymene radia uz davno neplati, ze se musi davat do kufru. Da se koupit cela instalacni sada, ktera obsahuje vse potrebne pro vymenu radia (kabely, redukci na ovladani na volante, panel s 2-DIN dirou do palubky,..). Cena tusim kolem sedmi tisic(?). Je to prace asi na dve hodiny. Nekolikrat to tady bylo zmineno i s odkazy na fotonavody.
1) funkce HI/LO adapteru neni zlepsit signal. To umi jen nektere (Helix AFC), ten za tri stovky to opravdu nedokaze.
2) nepomohlo, akurat by jsi zesilil spatny signal
3) Ano, jedina zmena je jen na tom palubnim pocitaci nad radiem, kde jsou v te prostredni casti permanentne hodiny. Klima atd zustava.
4) Mam pocit, ze to ani nejde. Proto se pouzivaji puvodni kabely.
5D 1.8 Sport
mám od: 30.3. 2012
v provozu od: 19.2. 2008
Tak mám 3 otázky:
1) HI/LO adapter -> pomohlo by dát mezi origo radio a mové repro (respktive vyhybku) jen HI/LO adaptér??
2) Zesik -> pomohl by vůbez dát za origo radio dám HI/LO pak zapojit 2 kanál zesik a pak vyhybky(=komponekt repro)?? nebo to origo radio je prostě shit a hrít to prakticky nikdy slušně nebude.
3) Výměna radia -> vykuchat komplet auto a na nové radio zapojit nová repra -> bude pak fungovat ovládání na volantu s tím novým radiem
4) průchodka dveřmi -> jak jste se proboha dostali skrz průchodku v předních dveřích (jsem se o víkendu nebyl schopnej dostat skrz)
-------------
Díky za odpovědi...
5D 1.8 Sport
Tak jsem vyměnil přední komponentní repro za PowerBass s-6C + vytlumil jsem přední dveře (viz vlákno "Jak ztišit...."
Repro jsem připojil na původní kabeláž (zastávám názor, že při výměně repra jsou origo kabely dostatečné).
No a jak to hraje:
0) obecně:je to lepší, jak moc rozepíši časem až něco najezdim, první dojem, je že můžu poslouchat hudbu i na hlasitost 24 i 27 a dá se to pěkně poslouchat, ocením snad při vyšších rychlostech, kde origináli fakt nefungovali
1) Výšky: jednoznačně lépe hrají, jsou mnohem přesnější, výhoda je že se dají v domečku natáčet a pěkně vypadají
2) Středobas: lépe basují to je bez debat, ale není to ono. Repra jsou to dle všeho dobré, ale to radio ty basy prostě nedává... Jak již bylo psáno, tak nejspíše skutečně ořezává nějaká basová pásma, ten zvuk je pak opět pocitově plochý, prostě ořezaný... a to je prostě voser...
------------
Jediné skutečně funkční řešení by byla výměna radia, ale rozebrat kvůli tomu skoro celé auto (origo radio do kufru, nechci zmenčovat schránku spolujezdce) je úlet a na to se můžu vykašlat. Ať je Civic jakkoli výtečné auto, tak to radio jako celek je totálně nedomyšlené, poddimenzované...
------------
Pro nějaké finální shrnutí, jestli jsem udělal dobře či jestli to bylo všechno zbytečné.. je zatím brzy. Napíši tak za měsíc, až se mi to rozleží... teď bych nebyl objektivní... aneb víkend práce a očekávání nebyla naplněna ze 100%
-------------
-------------
Ještě mě napadlo, jak tu píšete o HI/LO adaptéru (že umí korigovat/zvýraznit ty ořezané frekvence středobasu)...
Tak kdybych použil např tento: http://www.ahifi.cz/sinus-live-hl-406.html, a zapojil ho mezi radio a přední repro (potažmo mezi radio a vyhybku repro), tak jesti by to nepomohlo těm středobasům, aby nehrály tak ploše... Nepotřebuji abych vyhrával na lesy, ale chci, abych slyšel hudbu jako celek tj. středy, basy, výšky...
Díky za Vaše názory ohledně toho HI/LO adaptéru.
5D 1.8 Sport
Repro v platu je silne neprakticke. Jednak ti budou trcet magnety do kufru, pri sundavani plata porad odpojovat kabel a pokud jim neudelas ozvucnici (ktera vyrazne zasahne do objemu kufru), tak se jejich zvuk, predevsim na nizkych frekvencich, bude menit s mirou zaplneni kufru zavazadly.
Takhle jsem to mel taky (vytlumene predni dvere, lepsi repro, origo radio). Po dvou dnech jsem zacal hledat redukci na 2DIN radio, protoze jsem na lepsich reproduktorech zjistil, ze nejslabsim clankem je prave nase radio z vyroby. Ve vysledku jsem zaplatil vice, nez kdybych se rozhod poradne predtim. Proto nesouhlasim s tvrzenim, ze se jedna o nejlevnejsi variantu s nejvetsim zlepsenim zvuku.
Ale sam si musis uvedomit co chces. Bud zmenit hudbu v aute nebo setrit penize. To druhe moc nefunguje.
5D 1.8 Sport
Tak jsem byl včera v servisu (Jesenice u Prahy - Aleš Soukup) a jeho názor je:
1) vyměnit přední komponentní repra + odhlučnění (nějaké slušné, ale je zbytečné to moc řešit, jelikož to rádio nemá dostatečný výkon a tudíž nám dobrý bedny jsou víceméně naprd...) a zapojit je napřímo do radia (ani kabeli by neměnil, jelikož na ten výkon radia jsou origo kabeli ok)
2) zadní repra ve dveřích odpojit (jsou utopené dole a jak tu již nekoliksetkrát bylo řečeno tak nemá prakticky význam je nějak řešit)
3) nainstalovat repro do plata/výka kufru a připojit je namísto zadních repráků (nová kabeláž, postačí slabší kabel...) - doporučoval mi ováli od Pioneeru (typ nevim, ale google to jistí)
--------------------
Dle jeno názoru je to nejlevnější varianta, která přinese největší zlepšení zvuku - pokud chce ale někdo něco jiného=lepšího, tak je to jen na jeho rozhodnutí, financích....
--------------------
Uvažoval jsem o tom a mě to dává smysl -> odhlučním auto a připravím si dozadu kabely, abych pak mohl popřípadě namontovat ty repra do víka kufru (a přídám kablíky na SW)-> uvidim jak to bude hrát jen s novými předními repro a odhlučněním a když uznám za vhodné tak usadím ty tepra do víka.
Raději si na kabelech od radia udělám rezervu abych mohl pak kdyžtak přidat zesik pod palubku u spoluzezdce... tím budu mít pokrytý všechny možný varianty případnýho rozšíření případně budu vozit pár gramů kabelů navíc
--------------------
Už aby bylo jaro
5D 1.8 Sport
Jestli bude na jare cas a penize, tak budu predelavat svoje audio a bude na prodej repro kicx icq 62 a zesilovac soundstream p204 (4x55 nebo 2x150 W). Dohromady za 2200 Kc.
Tenhle zesilovac ma i tu vyhodu, ze sirka je pod 20 cm, takze se da umistit k rezerve a tudiz vubec neprekazi.