Upgrade audiosystému od "blesk666"

Upgrade audiosystemu Kopie přísp. z www.cafe.auto.cz/nová honda Civic ze 3/10/06
(původní znění bez redikace)

Ono strategia automobileik je limitujuca pre kvalitne audio v aute. Zistili totiz ze sa im oplati ponukat viac menej nerozsiritelne radio s CD a max MP3.

To co sa jedine da dorobit je vymenit repro a kvalitne vytlmit dvere (podlozky z MDF pod basaky, vnutro dveri pod tapacirungom polepit syntetickym bitumenom (napr pomerne drahy Dynamat, lacnejsi Sikadamp) tymto sposobom sa da aj bez zosiku dosiahnut dost podstatnemu zlepseniu kvality. Kvalitne pocuvat znamena vsak pocuvat bez korekcii a pocuvat vyvazenu reprodukciu bez korekcii znamena instalovat subwoofer a este lespie napojit aj repro cez zosik.

To ze vyrobcovia ponukaju aj riesenia tovarenskeho radia so zosilovacom, DSP a subwooferom je ich samozrejma snaha zarobit zas kusok viac (priplatok za vyssi model je casto aj cez 20tis) Repraky su vsak aj v takomto systeme pomerne slabe (zvacsa tie iste pripadne ako Soundsystem pre OII maju doplneny stredovy reprak-avsak tradicne navalnej kvality). Zosiky tychto radii su dnes zapajane cez CAN BUS zbernicu teoreticky ak by sa dopracovali k tomu ze radio v paneli je len riadiaca jednotka s mechanikou, cez CAN BUS tiekli digitalne data do externeho DSP so zabudovanym zosilovacom, slo by to aj tak, menit repro a tlmit dvere aj tak pomoze. Jedina dalsia kvalitna cesta je najst v radiu vystypy pred zosilovacmi, tie vyviest von za ne pripojit predzosilovac a z neho to standardne priviest na zosiky pre repraky a subwoofer. Ja mam taky predosilovac uz skoro hotovy, je to plosny spoj 4x6cm ktory sa zmesti za radio, z neho potom vyvediem cinche.

Riesenie napojenia zosilovacov z repro vystupov povazujem za nepouzitelne nakolko to degraduju natolko ze nema zmysel investovat do toho vobec. Cize riesenia ako naozaj skvalitnit ozvucenie s origo radiom su len dve: 1. s predzosilovacom,zosikmi pre minimalne subwoofer, lepsie aj pre repro, vymenenim repro a zatlmenim dveri, 2. bez subwooferu a zosikov len s vymenenim repro a zatlmenim dveri.

Je este moznost urciteho kompromisneho ale stale pomerne kvalitneho riesenia pridete vsak o zadny par repro, co pre kvalitney posluch vpredu nie je prakticky ziadna nevyhoda.

Predne repro napajat z origo radia, zadne repro odpojit zapojit na vystupy tzv HiLo adapter (lacnejsi tovarensky stoji radovo 200-300 Sk, robi to napr Sinus Live) za neho zosik pre subwoofer a zapojit subwoofer.

Nezabudat ze SW sa nedava len v pripade tych co chcu machrovat s duc duc ale je nevyhnutne pre kvalitny plnorozsahovy zvuk kedze aerodynamicky hluk a hluk z odvalovania kolies nam basy "poziera". Nedat sa oklamat tym ze si audio pustite v stojacom aute-vtedy su basy aj bez SW ok, ale za jazdy je to inak.

(S laskavým svolením autora okopíroval Iček)

Vložil Iček, 26. Říjen 2006 - 10:09

Rony917
Obrázek uživatele Rony917
5D 2.2 Executive
mám od: 5.2. 2014
v provozu od: 17.9. 2006

Ja mam vsetky repro seriove, je pravda ze to nehralo velmi dobre. Ale akonahle som pridal subwoofer aby dokresloval basy tak sa to o 100% zlepsilo. Nehovorim ze je to dokonale. A ani zapojenie cez HI/Low adapter nieje idealne ale mne to absolutne staci. Rozdiel medzi tym ci tam sub je alebo nieje je obrovsky.

--
28. Leden 2015 - 9:33
mortein75
Obrázek uživatele mortein75
5D 1.8 Executive
mám od: 29.10. 2014
v provozu od: 20.8. 2007

Stel napsal:
Pouzitim hi/low adapteru mam napojena jak kompa ve dverich, tak woofer v kufru. Woofer je napojen misto zadnich repro a kompa misto prednich. Co se tyce orezavani nejakych frekvenci, je to vec ciste origo repraku. Kdo je videl tak se tomu vubec nemuze divit. Z radia jde urcite plny rozsah, protoze woofer se dostane i na frekvence, ktere jsou vic videt nez slyset (pod 20Hz), coz znamena, ze radio to posila a woofer je schopny to zahrat. Co se vysek tyce, tak se taky dostane kam az ucho staci. Co se tyce kvality, tak ta je dana dost tim co do radia vstupuje. Nejsem sice audiofil, ale pouzivam nekterym znamou krabicku, ktera se zapoji do zasuvky menice a prehravam z USB. Hi/Low adapter mam nastaveny na minimalni hodnotu vystupu a dohanim to zesilovacem. Cim slabsi signal z radia tim lepsi kvalita se mi zda a jelikoz zatizeni vystupu je temer nulove, tak kvalita je znatelne lepsi nez pokud i lepsi repro zapojite primo na radio.

Ahoj,
jaký prosím tě konkrétně máš použitý Hi/Low adapter? Dá se ještě koupit?
Díky.

--
28. Leden 2015 - 9:05
kevin43
Obrázek uživatele kevin43
5D 2.2 Executive
mám od: 25.11. 2011
v provozu od: 15.5. 2006

Dnes som zapojil mobil na aux a naladil radio na rovnaku stanicu ako v autoradiu. Cez mobil to hra trocha krajsie , pocut vyšky, basy a stredy všetko relativne rozdelene , prepol som z aux na radio a znovu guľáš všetko dokopy (sorry za prirovnanie) Všetko mam zatial originálne (aux som dorobil) radio s navi.

--
21. Leden 2015 - 22:23
niio
bývalý majitel

@Stel: ak by to bolo iba reprakmi, tak potom by stacila ich vymena, ale ako niektori pisali, ked vymenili iba repro, tak zlepsenie zvuku nebolo ziadne, stale to hra iba mid a high.

--
21. Leden 2015 - 15:42
Stel
Obrázek uživatele Stel
5D 2.2 Executive
mám od: 28.1. 2013
v provozu od: 7.11. 2007

Pouzitim hi/low adapteru mam napojena jak kompa ve dverich, tak woofer v kufru. Woofer je napojen misto zadnich repro a kompa misto prednich. Co se tyce orezavani nejakych frekvenci, je to vec ciste origo repraku. Kdo je videl tak se tomu vubec nemuze divit. Z radia jde urcite plny rozsah, protoze woofer se dostane i na frekvence, ktere jsou vic videt nez slyset (pod 20Hz), coz znamena, ze radio to posila a woofer je schopny to zahrat. Co se vysek tyce, tak se taky dostane kam az ucho staci. Co se tyce kvality, tak ta je dana dost tim co do radia vstupuje. Nejsem sice audiofil, ale pouzivam nekterym znamou krabicku, ktera se zapoji do zasuvky menice a prehravam z USB. Hi/Low adapter mam nastaveny na minimalni hodnotu vystupu a dohanim to zesilovacem. Cim slabsi signal z radia tim lepsi kvalita se mi zda a jelikoz zatizeni vystupu je temer nulove, tak kvalita je znatelne lepsi nez pokud i lepsi repro zapojite primo na radio.

--
20. Leden 2015 - 7:57
jointer
Obrázek uživatele jointer
3D 2.0 Plus
mám od: 8.3. 2014
v provozu od: 17.2. 2010

Je otazka, jestli ten zvuk je nasledkem zesilovace a treba prilis velkeho oddelovaciho vstupniho kondenzatoru (stahne basy) nebo je to DSP radia, tedy ovlivnuje uz to co "jde do zesilovace".
Bohuzel tipuju tu druhou moznost.
Necetl jsem cele vlakno, ale nekde na webu je navod jak z toho ten linkovy vystup dostat, plus tam bylo info co je tam za chip, byl to nejaky TDA 4x 18-25W.
Bohuzel to nemuzu najit.
Obavam se, ze pokud na tom nekomu opravdu zalezi, je nejlepsi to radio vymenit za jine.
Me se to tedy nepodarilo dohnat k plne spokojenosti.

--
19. Leden 2015 - 19:27
werb
Obrázek uživatele werb
5D 1.8 Sport
mám od: 30.3. 2012
v provozu od: 19.2. 2008

Poslouchám převážně z CD; mám vytlumené přední dveře + repro PowerBass S-6C (středobas+výškáč+vyhybky) vzadu také vytlumeno + repro pioneer (koax, typ nevim)
Po vytlumení a výměně repro se zvuk zlepšil, výškové repro hrají dostatečně čistě/hlasitě,... ale chybějí nižší frekvence=basy.
Např. u AC/DC - Back in Black (*.flac) jde slyšet absence basů. Bohužel u hudby, kterou znáte je to neskutečně na obtíž... -> proto zastávám názor, že radio nějakým způsobem upravuje/ořezává basy.
Jen pro porovnání, kamarád má v Golf 4 namontované radio za cca 2tis (sencor....) + vpředu PowerBas repro (bez vytlumených dveří) a rozdíl v reprodukci hudby je obrovský... můj taťka má CRV s origo rediem+repro (ve výbavě nemá ani výškové repro) a hraje to také znatelně lépe (vše porovnáváno na AD/DC)....
Jak už jsem psal nepotřebuji pojízdné audiofilní studio, stačí mi aby to hrálo, tak že se to dá nahlas poslouchat za přijatelnou investici v řádu tísícekorun...
Proto mě zajímá, zda-li by stačilo vytáhnout ten link výstup z rádia (pochopil-li jsem to dobře, tak se tím prakticky odpojí vlastním zesilovač autoradia), za to připojit zesilovaš a po stávajícíh kabelech krmit repro... odbourá se tímto problémové ořezávání nižších frekvencí??
Díky Zdarec

--
16. Leden 2015 - 15:29
jointer
Obrázek uživatele jointer
3D 2.0 Plus
mám od: 8.3. 2014
v provozu od: 17.2. 2010

iv0 napsal:
niio napsal:
ked pripojim telefon cez AUX a pustim si tam nejaku muziku, tak ozvucenie je omnoho omnoho lepsie v aute aj na tovarenskych repro, je to uz pocuvatelne, prijemne to basuje. Myslim, ze radio do toho nesaha, nemrsi ten signal a len to pretecie a ide priamo do repro. nevyhoda stale ostava, ze ked chcem tomu vypeckovat, tak musim uz zacat pridavat hlasitost na radiu a zacnu sa stracat spodne tony...
Viete niekto porovnat zvuk cez aux pred upgrade a nasledne z audiosystemu po nejakom jeho upgrade?

Potvrzuji, že i po upgrade zvuku (mám původní rádio, jiné všechny reproduktory, jednoduchý ekvalizér, zesilovač na přední repro a zvlášť zesilovač na subwoofer) je AUX vstup jiný, než třeba CD. Je tam mnohem více středních basů a trochu méně výšek. Výstup z origo rádia je podle mého názoru přizpůsobený originálním jednopásmovým reproduktorům, to znamená, že má tak odhadem o 6 dB vytažené vyšší střední tóny a výšky.

Používám jednoduchý ekvalizér (5 pásem plus zvlášť subwoofer) za $25, kterým mám ubrané "nižší výšky" a "vyšší výšky" o těch cca 6 dB, ubrané střední tóny o cca 3 dB a přidané střední basy o cca 4dB. Z CD a rádia to pak hraje vyrovnaně (všechno je seřízené na ucho, neměřil jsem).

Když pustím něco z telefonu přes AUX, tak tam mám víc těch středobasů. Myslím si, že je třeba vzít v úvahu to, že zvuk z telefonu může být trochu "naducaný". Určitě taky trochu hraje roli to, že AUX vstup je jakoby trochu tišší, než CD vstup. Takže když se hlasitosti srovnají pomocí Volume na autorádiu, změní se tím také úroveň fyziologická korekce hlasitosti. AUX by tedy měl mít méně výšek a basů než CD, ale doopravdy má jen méně výšek, středobasů má ve skutečnosti víc.

Tohle muzu potvrdit. Zhruba pred pul rokem jsem si prosel fazi instalace Infinity repro dopredu i dozadu a vytlumeni. Bylo to lepsi ale ne ono, tak jeste Alpine KTP-445 schovany pod tunel (ten prinesl vicemene jen cca dvounasobnou hlasitost), pak Rockford Fosgate PBR300x1 a 2x Gladen sub do zadniho plata.
Pak se konecne objevily nejake hlubsi basy.
Zvuk z USB je jiny nez z AUXu, ted momentalne mam na AUX hozeny BT modul Sony BM10, takze prehravam muziku (MP3 stream) bezdratove, ale AUX ma rozhodne vice basu, musim vzdy regulaci subwooferu o 1/3 stahnout dolu.
Kazdopadne relativne velky prachy a kdyz to porovnam s Fabia 1 origo repro vepredu, Magnat 20cm 3pasmovy koax v platu na Pioneeru za 3 tisice, tak je to porad horsi.
Dokonce se mi zdalo, ze do zadnich repro jde mene basu nez do prednich, meril jsem napeti testovacich tonu multimetrem, ale presne poznamky jsem si nedelal, jen se pamatuju ze vzadu byly urovne urcite nizsi, ale nevim uz u jakych frekvenci.
Celkove mi prijde zvuk takovy nijaky, schazi tomu presnost a cistota.
Rozhodne radio pri vyssi hlasitosti ubira na basech, odhadem od volume cca 18-20, max je tusim 40, mozna 35 (vic nez 30 nedavam a to uz je pekna diskoteka).
Mam verzi z navigaci, tedy ho nehodlam menit.

Pred upgradem jsem musel mit basy na max abych byl trochu spokojen, ted je mam tusim o jednu carku nad, kdyz dam 3-4 tak je slyset ze je z toho spis duneni nez vic basu. Hluboke basy vytahne sub, ale je to lamani pres koleno, protoze ten spodek mi prijde ze tam proste neni, tak pak neni moc co zesilovat...

--
16. Leden 2015 - 0:33
tomika
Obrázek uživatele tomika
bývalý majitel

K tomu me napada spousta otazek:
Jaky rozsah, muzes to trochu specifikovat, treba urcit priblizne frekvence nebo zvuky, u kterych mas pocit, ze ti chybi?
A co pouzivas jako zdroj zvuku ? CD, Radio, nebo nejake AUX zarizeni ? U Radia bych to vubec neresil, u CD uz ano - zalezi ale i na kvalite nahravky, pokud ji mas vyzkousenou jinde a vis, ze je kvalitni a dane frekvence v aute neslysis, nebo tam proste nejsou, tak pak bych se nad tim pozastavil - ja takovou zkusenost nemam a to mam doma pomerne rozumne studiove vybaveni. Ano, nemuzu cekat, ze to bude hrat jako doma, ale doladenim vysek a basu jsem docilil pomerne poslouchatelneho zvuku...ale doma bych to teda nechtel Směju se

Pokud tim orezavanim myslis horni a dolni frekvence, tak mozne to samozrejme je u urcitych stylu hudby - nebot ta repro v aute maji nejake limity - obecne plati cim mensi woofer, tim vyse se posouva limit spodni frekvence. A tweeter take neni zadny zazrak - neni zrovna pruzracny, ale neprijde mi, ze by trpel nejakym velkym ubytkem frekvenci. Repro v zadnich dverich nebudu komentovat, netusim k cemu tam jsou - jejich projev je otresny.

--
15. Leden 2015 - 15:17
werb
Obrázek uživatele werb
5D 1.8 Sport
mám od: 30.3. 2012
v provozu od: 19.2. 2008

Zdravím všechny, potřeboval bych si ujasnit jednu věc ->
Co přesně znamená vyvedení, linkového výstupu z radia?
Problematika spojená s funkcí radia (ořezávání rozsahu zvuku, vliv na zobrazení inf. na displeji,....) je mi známá.
Po výměně repra a vytlumení dveří je zvuk sice výrazně lepší, ale stále neuspokojivě, pokud nechci měnit radio atd... (investice v řádu několika tisíců), stačilo by si nechat od někoho ochotného vyvést ty "linkové výstupy", za ně napojit (normální) zesilovač a po stávající kabeláži repro??
Odstraní se tím oříznuté rozsahu zvuku (tj. nebude radio už osekávat zvuk?
Nepotřebuji mít naprosto libový zvuk, ale to co předvádí seriové radio je fakt peklo,,, proč k sakru ořezává rozsah? (to byla řečnická otázka Mrk
Děkuji za odpověď

--
15. Leden 2015 - 14:09

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".