Upgrade audiosystému od "blesk666"

Upgrade audiosystemu Kopie přísp. z www.cafe.auto.cz/nová honda Civic ze 3/10/06
(původní znění bez redikace)

Ono strategia automobileik je limitujuca pre kvalitne audio v aute. Zistili totiz ze sa im oplati ponukat viac menej nerozsiritelne radio s CD a max MP3.

To co sa jedine da dorobit je vymenit repro a kvalitne vytlmit dvere (podlozky z MDF pod basaky, vnutro dveri pod tapacirungom polepit syntetickym bitumenom (napr pomerne drahy Dynamat, lacnejsi Sikadamp) tymto sposobom sa da aj bez zosiku dosiahnut dost podstatnemu zlepseniu kvality. Kvalitne pocuvat znamena vsak pocuvat bez korekcii a pocuvat vyvazenu reprodukciu bez korekcii znamena instalovat subwoofer a este lespie napojit aj repro cez zosik.

To ze vyrobcovia ponukaju aj riesenia tovarenskeho radia so zosilovacom, DSP a subwooferom je ich samozrejma snaha zarobit zas kusok viac (priplatok za vyssi model je casto aj cez 20tis) Repraky su vsak aj v takomto systeme pomerne slabe (zvacsa tie iste pripadne ako Soundsystem pre OII maju doplneny stredovy reprak-avsak tradicne navalnej kvality). Zosiky tychto radii su dnes zapajane cez CAN BUS zbernicu teoreticky ak by sa dopracovali k tomu ze radio v paneli je len riadiaca jednotka s mechanikou, cez CAN BUS tiekli digitalne data do externeho DSP so zabudovanym zosilovacom, slo by to aj tak, menit repro a tlmit dvere aj tak pomoze. Jedina dalsia kvalitna cesta je najst v radiu vystypy pred zosilovacmi, tie vyviest von za ne pripojit predzosilovac a z neho to standardne priviest na zosiky pre repraky a subwoofer. Ja mam taky predosilovac uz skoro hotovy, je to plosny spoj 4x6cm ktory sa zmesti za radio, z neho potom vyvediem cinche.

Riesenie napojenia zosilovacov z repro vystupov povazujem za nepouzitelne nakolko to degraduju natolko ze nema zmysel investovat do toho vobec. Cize riesenia ako naozaj skvalitnit ozvucenie s origo radiom su len dve: 1. s predzosilovacom,zosikmi pre minimalne subwoofer, lepsie aj pre repro, vymenenim repro a zatlmenim dveri, 2. bez subwooferu a zosikov len s vymenenim repro a zatlmenim dveri.

Je este moznost urciteho kompromisneho ale stale pomerne kvalitneho riesenia pridete vsak o zadny par repro, co pre kvalitney posluch vpredu nie je prakticky ziadna nevyhoda.

Predne repro napajat z origo radia, zadne repro odpojit zapojit na vystupy tzv HiLo adapter (lacnejsi tovarensky stoji radovo 200-300 Sk, robi to napr Sinus Live) za neho zosik pre subwoofer a zapojit subwoofer.

Nezabudat ze SW sa nedava len v pripade tych co chcu machrovat s duc duc ale je nevyhnutne pre kvalitny plnorozsahovy zvuk kedze aerodynamicky hluk a hluk z odvalovania kolies nam basy "poziera". Nedat sa oklamat tym ze si audio pustite v stojacom aute-vtedy su basy aj bez SW ok, ale za jazdy je to inak.

(S laskavým svolením autora okopíroval Iček)

Vložil Iček, 26. Říjen 2006 - 10:09

jointer
Obrázek uživatele jointer
3D 2.0 Plus
mám od: 8.3. 2014
v provozu od: 17.2. 2010

To je vyborne, dobra prace.
Nezkousel jsi nahodou jestli predni i zadni kanaly se chovaji stejne?
Je to predpokladam merene na predku?

--
23. Červenec 2015 - 14:15
dave.a
Obrázek uživatele dave.a
5D 1.8 Sport
mám od: 17.6. 2015
v provozu od: 3.1. 2011

Ahoj,
tak jsem si taky pohrál s muzikou. Přední dveře vytlumeny STP iSilver, reproduktory Excursion SHX-6C. Ale ještě než jsem tam reproduktory dal, zajímalo mě, co do nich rádio pustí. Četl jsme zde příspěvky, že výstup je ořezaný a při vyšší hlasitosti ještě více ořezává basy. Měření není bůh ví přesné, kvůli levné zvukovce v notebooku.
Do AUX vstupu rádia jsem připojil generátor bílého šumu, který obsahuje všechny frekvence se stejnou amplitudou. Následně jsem připojil výstup z reproduktoru zatížený standardním reproduktorem na vstup zvukové karty. V grafu níže můžete vidět jednak orig. signál a jednak signál po průchodu rádia při různých hlasitostech.

Zvukovka se na tom trochu podepsala, ale i tak si myslím, že +-2dB jsou překousnutelná chyba. Opravdu se potvrdilo že s vyšší hlasitostí rádio víc ořezává basy - při 40Hz je to rozdíl 3dB mezi hlasitostí 15 a 30. Ale i tak se při 40Hz vejdeme do poklesu o 5dB, takže nějaké basy z rádia dostat lze. Ano, nejsou to nejnižší basy, ale myslím si, že 40Hz na běžný poslech do auta stačí

--
22. Červenec 2015 - 9:14
jointer
3D 2.0 Plus

Filipe, dones si nejlip na USB muziku (pripadne z telefonu pres AUX, ale radsi USB) na sraz, odpojim subwoofer a muzes si poslechnout jak hrajou Infinity + zatlumeni tenkym materialem.
Nechal jsem si to delat, vyslo to asi na 10-11 nebo tak nejak.
Je to takovy kvalitativni prumer, ale spis za to muze origo radio.

--
30. Březen 2015 - 21:08
Stel
Obrázek uživatele Stel
5D 2.2 Executive
mám od: 28.1. 2013
v provozu od: 7.11. 2007

http://www.ahifi.cz/plastovy-adapter-pod-reproduktor-honda-acura.html pokud nechces vrtat
a co se repro tyce, tak proste zalezi kolik za ne chces dat

--
30. Březen 2015 - 10:20
Fil
Obrázek uživatele Fil
bývalý majitel

Dostavam choutky na nejake pekne 2din radio, chci aby to melo androida, video vstup(na kameru), gps, BT a co se systemove casti tyce tak aby tam byl nejaky sviznejsi procesor aby se to trochu hybalo a nebylo to uplne slideshow, zaroven kdyz uz budu menit hlavni jednotku, nejake doporuceni na repraky? Co se repro tyce tak nechci do auta delat zadne dodatecne diry nebo si zlikvidovat kufr subwooferem. Chci nejake lepsi universalni repraky co si sednou do der po originalech, zadnou ducku na tom neposloucham takze nejaky prebasovany hnus nepotrebuju.

--
17. Březen 2015 - 0:26
jointer
3D 2.0 Plus

Jinak by se dalo rict, ze mi tahle kombinace staci, protoze lip to nejde v ramci mych limitu (prostor, omezeni na original radio s navi).
Ale byl jsem zvykly na lepsi.

--
14. Březen 2015 - 23:32
jointer
3D 2.0 Plus

Ano, vsak jsem to napsal, ne?
Vymenou repro a zatlumenim jsem prosel taky, repro jsou Infinity vpredu i vzadu, pak k tomu jeste Alpine KTP-445, ale porad tomu chybel ten spodek.
A celkova cistota, to se ale nijak vylepsit neda, kdyz problem je uz na zacatku (radio).

--
14. Březen 2015 - 23:29
mortein75
Obrázek uživatele mortein75
5D 1.8 Executive
mám od: 29.10. 2014
v provozu od: 20.8. 2007

To jointer: Ty máš ty dva subíky v platu?

--
14. Březen 2015 - 21:23
gefro
Obrázek uživatele gefro
5D 2.2 Executive
mám od: 28.12. 2014
v provozu od: 8.7. 2009

Mortein75:...prave som to riesil cez vikend,uz som nemohol vydržať tu kvalitu zvuku...vymenil som komplet repro s tým ,že zadné som len odpojil a nechal ich osadené v dverách, do plata som osadil ovalne repro GZR Titanium,do predu šli 16-ky GZR Titanium + komplet vytlmenie dveri a aj plata a samozrejme mdf podlozky...a výsledok je neporovnatelný,mám teraz krásny čistý zvuk,velmi pekne to basuje a možem si konečne pustit v aute aj AC/DC Hlasitě se směju

--
14. Březen 2015 - 18:27
jointer
3D 2.0 Plus

Ano, ve Fabii jsem mel koax 20cm na Pioneer radiu a fungovalo to velice dobre. V CTR mam 2x 20cm freeair sub a Rockford Fosgate PBR-300-1
http://www.ahifi.cz/subwoofer-gladen-m-line-08-free-air.html
Funguje to docela dobre.
Pro me byla priorita aby mi nejaka bedna nezabirala nikde misto.
Zesik mam nastaveny az na max 250Hz (coz uznavam je netradicni) a je k tomu ovladani na pridani basu na 40Hz.

--
14. Březen 2015 - 15:24

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".