Hledat |
Prubeh vykonu a krouticiho momentu pro motor 1.8 103kWObdrzel jsem mailem od neregistrovaneho majitele Jardy nasledujici zajimavy obrazek znazornujici prubeh vykonu a kroutaku vepsany do otackomeru. Vložil Tomík010, 21. Prosinec 2009 - 20:14
|
náhodný návštěvník
Aniž bych jakkoliv znevažoval nebo pochyboval o rozhodnutí techniků u Hondy tak si rozhodně nemyslím že by všechny rozhodnutí techniků v automobilové výrobě byly enom ty najsprávnější možné
A ano, delší převod by vyžadoval častější řazení. Tak nejak si ale říkám že možná od toho tam tu převodovku namontovali, aby sa s ní řadilo a vybíral sa ten najvhodnější kvalt pro danů situaci, nebo snad ne ? Pokud někomu vadí řazení, má Honda v nabídce automat.
...only the good die young...
majitel jiné Hondy
Též si myslím že je ta šestka dlouhá tak akorát. Těžší převod by znamenal neustálé řazení. Už teď je to na dálnicích s věčně nalepenýma turby dopovanýma dieselama za zády na hraně a člověk musí řadit častěji než by bylo zdrávo. Upřímně, vývojáři v Hondě jistě dlouho hledali ideální řešení z hlediska spotřeby, emisí a dynamiky a nějaké plácnutí od zdejších pisatelů do tmy je mírně řečeno neprofesionální
náhodný návštěvník
Ne a ne a ne V prvním a hlavním případě je náš Civic rodinné auto a ne sporotvní ! To je potřeba si uvědomit hlavně a od toho odvíjat případnů kritiku. A na poměry rodinného auta sů ty kvalty, především vyšší, moc krátké. Jednička a dvojka mě přijde tak akorát, ono taky které jiné rodinné auto nižší střední třídy udělá na dvojku stovku a zrychlí na ni pod 9s. To mě přijde jako hodně dobrý sportovní výkun u nesportovního auta v dnešní době prodávaného.
Šestý, resp. najvyšší stupeň převodovky ani neslůží k dosahování maximální rychlosti. Tu u drtivé většiny aut s víc jak 5 stupňovů převodovků dosáhneš právě na předposlední, nebo aj předpředposlední kvalt. Najvyšší stupeň v převodovce by měl byt právě rychloběžný, klidně s výraznějším odstupem od 5. stupně a k použití právě při vyšších cestovních rychlostech a to pro větší pohodu při cestování a snížení spotřeby. Což ten náš bohužel není.
Pokud by to co píšu bylo u sportovního modelu, neříkám ani popel a máš pravdu, ale u normálního auta si stojím za tím co píšu já.
bývalý majitel
V tomto prípade musím jednoznačne súhlasiť s Lipákom, naša prevodovka je vzhľadom k dosahovaným otáčkam dlhá. To priamo ovplyvňuje diskutovanú pružnosť na jednotlívé prevodové stupne, ktorá nie je nijako ohromujúca. Prevodovka už dlhšia fakticky ani nemôže byť, veď maximálna rýchlosť je dosahovaná v optimálnych otáčkach na 5-ku, 6-ka je ekonomická rýchlosť ktorá dá na rovine cca o 10km/h menej. Dlhšia 6-ka by už bola vo vyšších rýchlostiach fakticky nevyužiteľná, keďže by pri jazde na diaľnici nútila neustále k podraďovaniu do stúpania alebo miernom zrýchľovaní. Teraz je to na hrane akceptovateľné.
Mám pocit, že mnohí si zamieňajú skok v zvukovej charakteristike okolo 4000ot. s krátkymi prevodmi. Pravda je taká, že poskladanie prevodov je jeden z najmenej športových aspektov 1.8 i-VTEC, kľudne by mohlo byť o 15-20% kratšie pri súčasnej zmene zvukovej charakteristiky (nástup až od okolo 5000ot). Omnoho menej ľudí by reptalo, že sa im zdá 1.8 odspodu lenivá. Skutočným dôvodom prečo je to tak je samozrejme ekonomika prevádzky a Atkinsonov syklus fungujúci do 3500ot, čo vyžaduje dlhé prevody.
obdivovatel
To jo pěkný momenty, vzlášť Civic , ale jizdní projev hodně ovlivnůje právě převodovka jaká je v konkrétním modelu auta. A také reakce na sešlápnutí plynu (elektronický nebo mechanický převod, mech. bývá většinou rychlejší).
Z vás nikdo předtím nejezdil v CV 7G 1,6 ?
obdivovatel
Většina novějších benzíńáků s 5.ti rychlostní převodovkou točí na 5. ve 130km 3600-4000 otáček.
náhodný návštěvník
Tak to jo.. A kolik by sis představoval že by taková převodovka měla v rodinném autě mět převody ? Třeba by při 130 mohla točit tak 4 tis ? Nebo rovnů 5 tis ? Kdyby nestačilo bolení hlavy, ať je eště k tomu aj pořádná spotřeba ?
bývalý majitel
No tak pro změnu trochu čísel odečtených z momentových charakteristik jednotlivých motorů:
Krouticí moment
Toyota 1.8 1ZZ-FE:
1500 ot/min. cca 140 Nm
2000 ot/min cca 150 Nm
http://www.spyderchat.com/1zzfe.pdf
Honda 1.8 VTEC
1500 ot/min. cca 145 Nm
2000 ot/min téměř 160 Nm
http://asia.vtec.net/Engines/R18A/index.html
Toyota 1.6 3ZZ-FE
1500 ot/min cca 125 (130) Nm
2000 ot/min cca 135 Nm
http://moje.auto.cz/?sekce=foto&im_id=im_472f667ed7dc8&ga_id=GA_472e1f643820a
obdivovatel
Jaký máte motor 91 nebo už 97 kW 5ti nebo 6ti kvalt?
Motory v Aurisu jsou novější, ten můj se vyráběl do roku 2007-8. Motor 1,6 dualVVTi 91 kW v Aurisu jede hůř než 81 kW v Corolle ,nejspíš kvůli hmotnosti auta a emisní normě.
Corolla 0-100 za 10,2 4. 60-100 za 9,5s na 5. 80-120 za 12,8s
Auris 91kw za 10,4 4.60-100 za 10,4 na 5. 80-120 za 14,3s
Ten novej 97 kw nevím, nemluvil jsem s nikým o něm ani neviděl test.
obdivovatel
Na tom se neschodnem!