Prubeh vykonu a krouticiho momentu pro motor 1.8 103kW

Obdrzel jsem mailem od neregistrovaneho majitele Jardy nasledujici zajimavy obrazek znazornujici prubeh vykonu a kroutaku vepsany do otackomeru.

Civic-HP_-_Kopie_-_Kopie.jpg

Vložil Tomík010, 21. Prosinec 2009 - 20:14

Koly
Obrázek uživatele Koly
Administrátor
bývalý majitel

Sau: Veď práve že sme to riešili. Štyria sme, vrátane Teba, odskúšali, že obmedzovač na dvojku zasahuje pri rýchlomerových 104km/h. Ja som otestoval, že podľa GPS je to 97-98 km/h. Ťažko ma presvedčíš, že rýchlomer klame o 2.5km/h, keď dlhodobo mám otestovanú odchýlku okolo 6km/h. V tom vlákne viacero ľudí potvrdilo odchýlku od GPS medzi 5-7km/h okolo 100km/h. Sám si uviedol odchýlku 4km/h podľa radarov pri 50km/h. V manuáli je uvedených 97km/h na dvojku.

Pokiaľ rozumiem, Ty zakladáš svoje presvedčenie na výpočte podľa prevodových pomerov a meraní obvodu kolesa. Už som Ťa upozornil, že slabé miesto je v predpoklade, že obmedzovač zasahuje pri 6950ot. Tiež môže o niečo klamať, skús to prepočítať s 6800ot. Mrk

No a na záver, sám si experimentálne dokázal, že dvojka stovku nedá:

Sau napsal:
Dnes sem sa eště podruhé (a naposled) vydal měřit auto, bo sa mě furt nelůbilo to zrychlení na 100 km/h. Přístroj prostě nebere, že by ta stovka padla už na dvojku, což podle zpřevodování prostě musí Směju se Nicméně, nepovedlo sa.. Proto je 0-100 km/h s přeřazením na trojku, až za 9.92s

Vieš, v živote človeka občas nastanú chvíle, keď sa musí na moment zastaviť a povedať si: áno, mýlil som sa. Vyžaduje to vnútornú silu, ale som si istý, že Ty ju máš. Mrk

--
12. Leden 2010 - 17:41
Sau
náhodný návštěvník

Koly napsal:
Až na to, že toto auto skutočných 100km/h na 2-ke nedá. Nechápem, veď to všetci máme, naozaj ste to nikdy neskúsili? Obmedzovač zasiahne presne pri 104km/h, čo je reálnych (v závislosti od rozmeru pneu atď) okolo 98km/h. Neskúšajte to vytáčať pri plnom plyne, to sa snaží rýchlomer hádzať rýchlosť dopredu aby eliminoval pomalú aktualizáciu dát (asi 1s), takže ešte po zásahu obmedzovača hodí vyššiu rýchlosť. Proste na 2-ke zrýchľujte plynulo rovnomerne a skúste koľko to dá. 104km/h.

Ale na dvojku to tů stovku právěže dá ! U sme to tu kdysi řešili, měřil sem aj obvod kola a počítal tu reálnů maximálku a vycházalo to nějak 101.5 km/h. Těch 104 tacho. Hledaj, někde to tu na foru je.

EDIT : Už sem to našel, je to v tomto tématu někde zhruba uprostřed, sů tam vypsané jednotlivé rychlosti v km/h na 1 tis otáček. Na dvojku to udělá teda v podstatě přesně 101 km/h, záleží na ojetosti gum. S dost sjetýma to tu stovku teda opravdu neudělá, s aspoň trochu vzorkem ano !

http://8g.hondaclub.cz/node/417

...only the good die young...

--
12. Leden 2010 - 16:22
Koly
Obrázek uživatele Koly
Administrátor
bývalý majitel

Shi: Duneniu by si sa aj tak nevyhol, lebo by si musel do kopcov podraďovať na 5-ku a tá duní okolo 130-140km/h fakt hrozne. Nebolo by lepšie riešenie prevodovku nechať tak ako je a posunúť dunenie o 500 otáčok vyššie? Mrk

Osobne by mi vyhovovalo celú prevodovku skrátiť o 10-15% a zvuk posunúť o 20% vyššie, nad 5000. Lenže to by spotreba na diaľnici nebola taká aká je a preto to podľa mňa Honda takto neurobila.

--
12. Leden 2010 - 14:04
Shi
bývalý majitel

Koly napsal:
Neviem z čoho usudzuješ, auto dá 130km/h GPS takmer presne pri 3500ot, čo je hranica Atkinsonovho cyklu. Dunieť to začne tesne potom.

No právě. Jenomže po Evropě je vidět, že těch 130 km/h se jezdí mezi 120 a 145 km/h, takže dunění se při běžné jízdě nevyhneš. Kdyby na šestku bylo 3500 ot/min o kus později (při 145 km/h) tak bych byl spokojenější. Stačilo by převodový poměr šestky posunout o cca 10 procent, což by znamenalo, že šestka by nebyla rozumně použitelná od 80 km/h, ale až od 90 km/h. Motor na to podle mě síly má dost.

--
12. Leden 2010 - 13:44
Koly
Obrázek uživatele Koly
Administrátor
bývalý majitel

Shi napsal:
Koly: O.K., tak jinak: Dvojka je "čirou náhodou" přesně tak dlouhá, aby Civik udělal 0 - 60 mph (0 - 96 km/h) bez nutnosti přeřadit. To není náhoda, to je optimalizace převodového poměru marketingovým oddělením. A domnívám se, že toto rozhodnutí hodně ovlivnilo zbylé převodové stupně, zejména slabší použitelnost "3" pro předjíždění bez přeřazení z "2" na "3". Tady podle mě nejsme ve sporu, já bych převodové stupně 1-2-3 zkrátil.

Tak 0-60mph asi uhádaš, menšia trhlina v Tvojej argumentácii je však tá, že aj Honda UK udáva zrýchlenie 0-62mph. Mrk

Pokiaľ by si výraznejšie skrátil 1-2-3, vznikla by diera medzi 3-4. Takto je to odstupňované dobre, celé je to dlhé preto lebo zadanie marketingového oddelenia asi bola nízka spotreba, kvôli tomu ekonomická šiesta rýchlosť a kvôli tomu maximálka na 5-ke a kvôli tomu dlhé 1-2-3. Mrk

Quote:
Co se týče té 5 ky: Ano, možná je převod nastavený tak, aby za laboratorních podmínek Civic měl maximálku 205 km/h a kdyby byal nastavená jinak, tak by ji měl nižší. Bohužel snaha dosáhnout co nejvyšší maximálku je zase zadání "z oddělení marketingu". Když na dálnici potřebuji prudčejí akcelerovat, stejně musím z "6" řadit na "4", takže kdyby se převodový poměr 5 ky trochu změnil, nic hrozného by se nestalo.

No ja som rád, že marketingové oddelenie stále dáva v Európe takéto zadania, nie ako za morom, kde sú zvolené prevodové pomery často také strašné, že auto nedá potenciálnu maximálnu rýchlosť na nijakom stupni. Poďakovať môžme asi Nemcom a ich absencii rýchlostného limitu. Směju se

Quote:
A převodový poměr šestky je podle mě zvolený nikoliv pro rychlostní limit 130 km/h (v kontinentálním pojetí +/- 10 km/h), ale pro limit 70 mph, tedy pro rychlost kolem 120 km/h.

Neviem z čoho usudzuješ, auto dá 130km/h GPS takmer presne pri 3500ot, čo je hranica Atkinsonovho cyklu. Dunieť to začne tesne potom. Pri 120km/h žiaden zlom nevidím, koniec koncov by mohla byť potom prevodovka podstatne kratšia.

--
12. Leden 2010 - 12:33
Shi
bývalý majitel

Koly: O.K., tak jinak: Dvojka je "čirou náhodou" přesně tak dlouhá, aby Civik udělal 0 - 60 mph (0 - 96 km/h) bez nutnosti přeřadit. To není náhoda, to je optimalizace převodového poměru marketingovým oddělením. A domnívám se, že toto rozhodnutí hodně ovlivnilo zbylé převodové stupně, zejména slabší použitelnost "3" pro předjíždění bez přeřazení z "2" na "3". Tady podle mě nejsme ve sporu, já bych převodové stupně 1-2-3 zkrátil.

Co se týče té 5 ky: Ano, možná je převod nastavený tak, aby za laboratorních podmínek Civic měl maximálku 205 km/h a kdyby byal nastavená jinak, tak by ji měl nižší. Bohužel snaha dosáhnout co nejvyšší maximálku je zase zadání "z oddělení marketingu". Když na dálnici potřebuji prudčejí akcelerovat, stejně musím z "6" řadit na "4", takže kdyby se převodový poměr 5 ky trochu změnil, nic hrozného by se nestalo.

A převodový poměr šestky je podle mě zvolený nikoliv pro rychlostní limit 130 km/h (v kontinentálním pojetí +/- 10 km/h), ale pro limit 70 mph, tedy pro rychlost kolem 120 km/h.

Ano, převodovka je kompromis - kompromis, na kterém se poněkud podepsal marketing.

Co se týče podvozku, já prostě mám pocit, že se pod seriový podvozek při hodně vysokých rychlostech dostává příliš mnoho vzduchu. Tobě kromě bezesporu lepší charakteristiky KW podvozku může pomáhat snížení o 2,5 cm, díky kterému se ti pod auto určitě dostává míň vzduchu. Já jsme měl na seriovém podvozku pocit, že po překročení 180 km/h jakoby ještě víc změkly pružiny, což připisuji tomu, že se auto nadlehčilo.

--
12. Leden 2010 - 11:14
Koly
Obrázek uživatele Koly
Administrátor
bývalý majitel

Shi napsal:
A šestka je takové ošklivé káčátko, teoreticky se má používat až od 100 km/h, ale prakticky je použitelná už od 80 km/h a následně při 150 km/h motor zbytečně "řve" ve vysokých otáčkách.

Ešte k tomuto - 6-ka je samozrejme použiteľná aj v omnoho nižších rýchlostiach, osobne ju používam od cca 60-70km/h. Tu sa ukazuje že tento motor je v skutočnosti pružný, len mu škodia dlhé prevody. Pri 150km/h motor nereve, ale hučí, a to nie kvôli vysokým otáčkam, ale naschvál. To preto, že pri 4000ot je v zvukovej charakteristike skok, aby mal motor nad 4000 športový zvuk. Do 4000 je to proste bezkrvný tichošlápek, samorejme tiež zámerne. 4000ot pri 155km/h nie sú v žiadnom prípade vysoké otáčky, pre auto s maximálnou rýchlosťou 205km/h a maximálnym výkonom motoru v 6300ot naopak nízke.

Mám pocit, že mnohým by otvorilo oči, keby sa previezli v Type-R, ktorý má na 6-ke pri rovnakej rýchlosti neporovnateľne vyššie otáčky, pritom je pri 4000-6000ot výrazne tichší. Tiež by videli čo to je naozaj krátka prevodovka a aké je to super.

--
12. Leden 2010 - 2:23
Koly
Obrázek uživatele Koly
Administrátor
bývalý majitel

Shi napsal:
Podle mě je převodovka ovlivněná zadáním z marketingového oddělení - 0-100 musí jít "na dvojku". Takže máme dlouhé převody 1 a 2. Díky tomu je 3ka moc dlouhá, takže při předjíždění na okresce to nějak není ono a během předjížděcího manévru se jde až k omezovači, případně se řadí z 2 na 3.

Následně "4" je jakoby zbytečně blízko "3", ale jinak O.K. Ovšem "5" je tak, aby auto nešlo moc přes 200 km/h, protože pro vyšší rychlosti na standardním podvozku auto nemá potřebný přítlak (můj pocit), ikdyž síla by tam podle mě byla. A šestka je takové ošklivé káčátko, teoreticky se má používat až od 100 km/h, ale prakticky je použitelná už od 80 km/h a následně při 150 km/h motor zbytečně "řve" ve vysokých otáčkách.

Lepší by bylo naskládat 1 - 2 - 3 - (4) těsněji k sobě (když sport tak sport) a 6 udělat delší.

Tím bychom ovšem přišli o skvělou papírovou hodnotu 0 - 100 pod 9 sekund, která to auto taky prodává.

Až na to, že toto auto skutočných 100km/h na 2-ke nedá. Nechápem, veď to všetci máme, naozaj ste to nikdy neskúsili? Obmedzovač zasiahne presne pri 104km/h, čo je reálnych (v závislosti od rozmeru pneu atď) okolo 98km/h. Neskúšajte to vytáčať pri plnom plyne, to sa snaží rýchlomer hádzať rýchlosť dopredu aby eliminoval pomalú aktualizáciu dát (asi 1s), takže ešte po zásahu obmedzovača hodí vyššiu rýchlosť. Proste na 2-ke zrýchľujte plynulo rovnomerne a skúste koľko to dá. 104km/h.

5-ka nie je nastavená tak aby auto nešlo viac ako 200km/h. 5-ka je dlhá tak, aby auto dalo čo najvyššiu možnú maximálnu rýchlosť, čo je pri danom odpore vzduchu a výkone motora okolo 205km/h. To si si nikdy nevšimol, že auto pri maximálnej rýchlosti toči otáčky maximálneho výkonu? A to samozrejme nie je špecifikum Hondy Civic. Jednoducho Civic viac nedá ani keby mal hocijakú prevodovku, naopak je sprevodovaný tak aby dal najviac čo motor dokáže. Tvoja teória o nízkom prítlaku nemá opodstatnenie, už som Ti to hovoril. Keď chceš, kedykoľvek Ťa zveziem svojím Civicom s upraveným podvozkom a budeš čumieť aké kľudné to je pri 200km/h.

Skrátením prevodov by sme samozrejme neprišli o "papierovú" hodnotu zrýchlenia 0-100km/h, naopak by sa zlepšila. Civic 1.8 má prevody 1-4 zprevodované tak, aby boli natesno, čo je pri nízkych rýchlostiach nevýhoda. Toto auto ukáže kvôli prevodovke svoj potenciál až nad 100km/h, kde sa zrovná s dieslom (ako aj odskúšal Voľnas). V nízkych rýchlostiach a hlavne z miesta je to nič moc. Ale o tom som už hovoril mnohokrát, nechápem že sa to stále vracia.

Takže prevodovka je kompromis. 5-ka je zvolená na maximálku, 6-ka je o toľko dlhšia, aby mala ešte dostatočnú silu pri jazde po diaľnici a pri bežne povolených rýchlostiach v EU (130km/h) bola tichá a pracovala ešte v Atkinsovonovom cykle. 1-4 sú zvolene tesne, aby auto v rýchlosti nestrácalo, trochu na úkor zrýchlenia v nízkych rýchlostiach. Celkovo dobrý a pochopiteľný kompromis pre rodinné, pritom športovo ladené auto.

--
12. Leden 2010 - 1:51
Koly
Obrázek uživatele Koly
Administrátor
bývalý majitel

Sau napsal:
Aniž bych jakkoliv znevažoval nebo pochyboval o rozhodnutí techniků u Hondy tak si rozhodně nemyslím že by všechny rozhodnutí techniků v automobilové výrobě byly enom ty najsprávnější možné Směju se

A ano, delší převod by vyžadoval častější řazení. Tak nejak si ale říkám že možná od toho tam tu převodovku namontovali, aby sa s ní řadilo a vybíral sa ten najvhodnější kvalt pro danů situaci, nebo snad ne ? Směju se Pokud někomu vadí řazení, má Honda v nabídce automat.

Podraďovanie na diaľnici je v tejto cenovej a výkonostnej kategórii áut v dnešnej dobe absolútne neakceptovateľné. Na čo by bolo zníženie otáčok o nejakú stovku, pokiaľ by človek musel neustále podraďovať a výrazne zvyšovať hluk a spotrebu? Nehovoriac o vypínaní tempomatu. Typujem, že väčšina ľudí by proste použila nastálo 5-ku a 6-ka by bola proste na nič. Neviem či si uvedomuješ, ale v ére turbodieslov a turbobenzínov podobne výkonné autá nemajú nijaký problém vyliezť nejaký kopček na 6-ke. Pocit, že 1.8 bohvieako odspodu nejde, je proste kvôli dlhým prevodom pravdivý.

Inak pokiaľ by tam bola ešte dlhšia prevodovka, čo som mal dopredu prepočítané, tak by som si toto auto nekúpil. Nebol som z toho štastný, ale bolo to na hrane akceptovateľnosti. Ako hovorí Civic, konštruktéri nie sú hlúpi a vedeli čo robia, aby to bol čo najlepší kompromis.

--
12. Leden 2010 - 1:22
Shi
bývalý majitel

Podle mě je převodovka ovlivněná zadáním z marketingového oddělení - 0-100 musí jít "na dvojku". Takže máme dlouhé převody 1 a 2. Díky tomu je 3ka moc dlouhá, takže při předjíždění na okresce to nějak není ono a během předjížděcího manévru se jde až k omezovači, případně se řadí z 2 na 3.

Následně "4" je jakoby zbytečně blízko "3", ale jinak O.K. Ovšem "5" je tak, aby auto nešlo moc přes 200 km/h, protože pro vyšší rychlosti na standardním podvozku auto nemá potřebný přítlak (můj pocit), ikdyž síla by tam podle mě byla. A šestka je takové ošklivé káčátko, teoreticky se má používat až od 100 km/h, ale prakticky je použitelná už od 80 km/h a následně při 150 km/h motor zbytečně "řve" ve vysokých otáčkách.

Lepší by bylo naskládat 1 - 2 - 3 - (4) těsněji k sobě (když sport tak sport) a 6 udělat delší.

Tím bychom ovšem přišli o skvělou papírovou hodnotu 0 - 100 pod 9 sekund, která to auto taky prodává.

--
11. Leden 2010 - 20:01

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".