Hledat |
Upgrade audiosystému od "blesk666"Upgrade audiosystemu Kopie přísp. z www.cafe.auto.cz/nová honda Civic ze 3/10/06 Ono strategia automobileik je limitujuca pre kvalitne audio v aute. Zistili totiz ze sa im oplati ponukat viac menej nerozsiritelne radio s CD a max MP3. To co sa jedine da dorobit je vymenit repro a kvalitne vytlmit dvere (podlozky z MDF pod basaky, vnutro dveri pod tapacirungom polepit syntetickym bitumenom (napr pomerne drahy Dynamat, lacnejsi Sikadamp) tymto sposobom sa da aj bez zosiku dosiahnut dost podstatnemu zlepseniu kvality. Kvalitne pocuvat znamena vsak pocuvat bez korekcii a pocuvat vyvazenu reprodukciu bez korekcii znamena instalovat subwoofer a este lespie napojit aj repro cez zosik. To ze vyrobcovia ponukaju aj riesenia tovarenskeho radia so zosilovacom, DSP a subwooferom je ich samozrejma snaha zarobit zas kusok viac (priplatok za vyssi model je casto aj cez 20tis) Repraky su vsak aj v takomto systeme pomerne slabe (zvacsa tie iste pripadne ako Soundsystem pre OII maju doplneny stredovy reprak-avsak tradicne navalnej kvality). Zosiky tychto radii su dnes zapajane cez CAN BUS zbernicu teoreticky ak by sa dopracovali k tomu ze radio v paneli je len riadiaca jednotka s mechanikou, cez CAN BUS tiekli digitalne data do externeho DSP so zabudovanym zosilovacom, slo by to aj tak, menit repro a tlmit dvere aj tak pomoze. Jedina dalsia kvalitna cesta je najst v radiu vystypy pred zosilovacmi, tie vyviest von za ne pripojit predzosilovac a z neho to standardne priviest na zosiky pre repraky a subwoofer. Ja mam taky predosilovac uz skoro hotovy, je to plosny spoj 4x6cm ktory sa zmesti za radio, z neho potom vyvediem cinche. Riesenie napojenia zosilovacov z repro vystupov povazujem za nepouzitelne nakolko to degraduju natolko ze nema zmysel investovat do toho vobec. Cize riesenia ako naozaj skvalitnit ozvucenie s origo radiom su len dve: 1. s predzosilovacom,zosikmi pre minimalne subwoofer, lepsie aj pre repro, vymenenim repro a zatlmenim dveri, 2. bez subwooferu a zosikov len s vymenenim repro a zatlmenim dveri. Je este moznost urciteho kompromisneho ale stale pomerne kvalitneho riesenia pridete vsak o zadny par repro, co pre kvalitney posluch vpredu nie je prakticky ziadna nevyhoda. Predne repro napajat z origo radia, zadne repro odpojit zapojit na vystupy tzv HiLo adapter (lacnejsi tovarensky stoji radovo 200-300 Sk, robi to napr Sinus Live) za neho zosik pre subwoofer a zapojit subwoofer. Nezabudat ze SW sa nedava len v pripade tych co chcu machrovat s duc duc ale je nevyhnutne pre kvalitny plnorozsahovy zvuk kedze aerodynamicky hluk a hluk z odvalovania kolies nam basy "poziera". Nedat sa oklamat tym ze si audio pustite v stojacom aute-vtedy su basy aj bez SW ok, ale za jazdy je to inak. (S laskavým svolením autora okopíroval Iček) Vložil Iček, 26. Říjen 2006 - 10:09
|
majitel jiné generace
jdu stejnou cestou
chtěl jsem nejdřív měnit reproduktory + tlumení, nechat je rozehrát na rádiu, pak přidat zesilovač a do kufru sub
jako poslední bych chtěl měnit rádio - resp. bych ho měnit nechtěl vůbec (bohužel jeho možnosti a nastavení jsou hodně omezené )
co se týče nových repro na továrním rádiu - záleží jak náročný posluchač jsi a co posloucháš za muziku
z fotek vidíš, že původní výškový reproduktor nemá výhybku, pouze kondenzátorek, středobasy hrajou všechno-dokonce i bez těch výšek (comfort tuším výškový repro nemá)
čili nově to hraje krásně čistě i přednes je fajn, jen mi přijde, že to při nižších hlasitostech nebasuje tolik co na seriových reproduktorech (rádio asi nedokáže samo o sobě dostatečně vybudit ten středobas - nedovedu posoudit, jak by zahrály ty 90W infinity vychvalované na civinfo)
zvuk je každopádně lepší obzvlášť na vyšších hlasitostech - nevím jak moc tomu pomáhá vytlumení
další krok je u mě pětikanálový zesilovač (4x50-55W + 1x150-200W) a do kufru nejspíš tohle http://www.northautohifi.cz/?354,helix-dark-blue-10-single
kdy na to ale budou peníze netuším...
před montáží jsem měl možnost vyzkoušet originál reproduktory + subwoofer (30cm Axton v BR brdně) na zesilovači, připojeno přes hi/lo adaptéry na zadní repro
cena by byla stejná... mě se ale ten zvuk nezamlouval
pokud nezasáhne něco nečekaného budu na sraze - klidně předvedu
5D 1.8 Sport
mám od: 28.11. 2008
v provozu od: 28.11. 2008
Dik za upřesnění. Jen ještě poslední dotaz.. vím, že jsi to tady už naznačil, ale chtěl bych to slyšet "naplno" Zazněl tady názor, že se nevyplatí investovat do nových reproduktorů pokud se připojej na tovární rádio. Můžeš to vyvrátit?
Taky bych totiž chtěl nejdřív vyměnit repro, časem, zesík + SW a časem možná i rádio.. tak abych pak nelitoval peněz
majitel jiné generace
shamania:
"MDF podložky 165 - MDF kroužky univerzálního rozměru pro normovaný koš středového širokopásmového reproduktoru o průměru 165mm,vnitřní průměr podložky 143mm,venkovní pruměr 185mm, tlouštka 22mm"
koupeno zde http://www.carhifi-profi.cz/instalacni-material/00704-mdf-165.html
byly i dodatečně lakovány (proti vlhkosti)
pod tapec se to vešlo v pohodě jak v předních tak i zadních dveřích
hloubku repro jsem okoukal z http://www.civinfo.com/wiki/index.php?title=Mod_-_install_Infinity_front_speakers kde ty infinity mají 61mm
psali, že by se vešly i hlubší
nastavení na nuly to hraje bez basů a hodně vysoko (resp. výšky nahlas - přemýšlím je utlumit na výhybkách, ale moc se mi nechce opět rozdělávat dveře), teď mám basy +5/6 výšky -3
je to podstatně lepší, ale wooferu se nakonec asi nevyhnu
ke kabelům - nemontoval jsem to já
do kabiny jsou vedeny původníma průchodkama
jestli máš na mysli přední dveře a kabely od výhybky, tak ty jsou tuším ještě chyceny k tlumení
ty volné kabely jsou od klimi a stahování okna, volná lanka jsou táhla od kliky a od zámku
původní konektor od repro je přilepen uvnitř dveří (kdyby se to někdy dávalo do původního stavu)
Shi:
přední komponentní reproduktory Helix E 136 ESPRIT
zadní koaxiální reproduktory Helix E 106 ESPRIT
hraje to krásně čistě
když už jsem se k tomu odhodlal, tak s tlumením a rovnou komplet podle mě 4 repro zaplní kabinu zvukem víc/líp než 2 (ale třeba se pletu )
i poslech ze zadních sedaček je fajn
snad ty fotky někomu k něčemu budou... já se po netu nedohledal obrázků rozdělaných zadních dveří
kdyby někdo potřeboval přeměřit/dofotit ty originál repro stačí se ozvat
5D 2.2 Executive
mám od: 9.1. 2006
Parada. Pekna dokumentácia. Som zvedavý na rozdiel po zahriati.
5D 1.8 Sport
mám od: 28.11. 2008
v provozu od: 28.11. 2008
Skvela dokumentace! Mam dotaz k montazni hloubce. Koukam, ze ty predni helixy maj 65mm.. jak vysoka je mdf podlozka? Popripade kdyz to nasadíš netlačí na to tapec? Kabely maš zatim natahly jentak volne nebo je tam na to nějaká "cestička"?
Jen ještě takový doporučení.. když už jsi zainvestoval do kvalitních repro, tak se nedoporučuje používat equalizery (radši všechno na nulu) kor když se jedná o nekvalitní rádio (nemluvě o tom když to později budeš prohánět zesilovačem). Jinak Helix dobrá volba.. nebudeš litovat. Pak dej echo jak hrajou na originalnim radiu až je rozehraješ. I když rozehrávat 60W repro na cca 17W z radia.. asi se moc nerozehrajou
bývalý majitel
Hezký. Jelikož jsem tuhle při delší cestě nepoznal z originálních reproduktorů po hlase Karla Gotta a Jiřího Korna jsem zpočátku považoval za Hanu Hegerovou, tak jsem oprášil myšlenku (nechat) vyměnit přední repráky - jen přední protože málokdy někoho vezu v zadu.
Jaké repro (model) jsi tam nakonec dal a jsi spokojen ?
majitel jiné generace
galerka doplněna o fotky z montáže
Vybíral jsem repro pokud možno s velkou citlivostí (dB) a menším výkonem (W) - Helixy co jsem namontoval mají 91dB a 60W resp. zadní 55W
takže to hraje i na originálním rádiu celkem slušně
zatím jim nedávám čočku, nechám je pár hodin rozehrát
co se týče zvuku měl jsem dříve basy na max (už mi začínal chrastit reproduktor u spolujezdce) a výšky na 0 - teď postupně přidávám na basech a výšky mam na -3
originál reproduktory po vyndání nic neváží mají pidimagnet a je vážně s podivem, že hrály tak jak hrály
k tlumení - za jízdy v autě příjemný klid
jel jsem dnes otočku ústí - praha - ústí a i ve 140km/h příjemný poslech
rozdíl hluku pronikajícího do kabiny při vypnutém rádiu je oproti nevytlumeným dveřím taky znatelný
tapecírunk jsem si nechal pro jistotu rundat v Hondě... taky jsem si říkal, že oni vědí lépe kde za co vzít a kde je jaký šroubek...
nandání zpět zvládne každý - nacvakáš konektory od stahování oken, zapojíš lanko od zámku i kliky, pak už ho jenom nasadíš u okna a zbytek se "docvaká" (prostě v místě špuntíku do něj bouchneš)
pak jenom vrátit pár šroublů a záslepek a je hotovo
z fotek je vidět jak jsou ty zacvakávací špuntíky rozmístěny - u toho místa stačí "trhnout" - pokud se do sundavání pustíš sám
špuntíky jsou spotřebák a náhradní se dají dokoupit (pár mi jich zůstalo ve dveřích místo na tapecu, dají se vytahat kleštěma)
kabely mám nataženy do kabiny, aby se při případnym doplnění o zesilovač nemuselo do dveří znovu sahat...
auto mi stojí na ulici, z toho důvodu se nechci pouštět do výměny rádia...
rád bych se ale dostal k onomu "plosny spoj 4x6cm ktory sa zmesti za radio, z neho potom vyvediem cinche." aby šel zesilovač připojit přímo na rádio
pak bych sestavu doplnil o pětikanálový zesilovač a menší subwoofer do kufru
výsledek
5D 2.2 Sport
mám od: 25.1. 2008
No pěkně. Taky se na to už dlouho chystám, jen mne zajímá, utáhne to originál radio bez problémů? Jak jsi spokojený se zvukem? Jinak mohl by jsi popsat jaká jsou ůskalí při sundvání tapecírungu? Abych nekde neco nezlomil apod.
majitel jiné generace
do galerie jsem přidal svoje album s upgradem repro
http://8g.hondaclub.cz/index.php?q=gallery&g2_itemId=33874
až budou fotky i od mechanika z montáže přidám další....
šel jsem cestou vytlumení všech dveří a výměnou všech reproduktorů, protože originál repro + subwoofer v kufru se mi moc nezamlouval
na vytlumení dveří se použil Dynamat Xtreme XT3 + Sinus Live ASFALTOVÁ DESKA ADM
přední komponentní reproduktory Helix E 136 ESPRIT
zadní koaxiální reproduktory Helix E 106 ESPRIT
pod reproduktory se namontovaly MDF podložky 165mm
od repro se vyvedl nový 2,5mm kabel do kabiny
zatím to rozehrávám na originál rádio...
nový hedvábný tweeter je ve vlasním domečku a dá se nasměrovat dle potřeby
až mi přestane stačit i tohle, doplní se setava o 5ti kanálový zesilovač a do kufru přibude woofer
kdyby někdo hledal díl do panelu pro jiné rádio
part number 77251-SMG-G00ZA
cena 2531,- Kč bez DPH
majitel jiné generace
mohl bych poprosit o to schema popř. popis co/kde udělat s rádiem, aby přímo na něj bylo možno připojit zesilovač?