Upgrade audiosystému od "blesk666"

Upgrade audiosystemu Kopie přísp. z www.cafe.auto.cz/nová honda Civic ze 3/10/06
(původní znění bez redikace)

Ono strategia automobileik je limitujuca pre kvalitne audio v aute. Zistili totiz ze sa im oplati ponukat viac menej nerozsiritelne radio s CD a max MP3.

To co sa jedine da dorobit je vymenit repro a kvalitne vytlmit dvere (podlozky z MDF pod basaky, vnutro dveri pod tapacirungom polepit syntetickym bitumenom (napr pomerne drahy Dynamat, lacnejsi Sikadamp) tymto sposobom sa da aj bez zosiku dosiahnut dost podstatnemu zlepseniu kvality. Kvalitne pocuvat znamena vsak pocuvat bez korekcii a pocuvat vyvazenu reprodukciu bez korekcii znamena instalovat subwoofer a este lespie napojit aj repro cez zosik.

To ze vyrobcovia ponukaju aj riesenia tovarenskeho radia so zosilovacom, DSP a subwooferom je ich samozrejma snaha zarobit zas kusok viac (priplatok za vyssi model je casto aj cez 20tis) Repraky su vsak aj v takomto systeme pomerne slabe (zvacsa tie iste pripadne ako Soundsystem pre OII maju doplneny stredovy reprak-avsak tradicne navalnej kvality). Zosiky tychto radii su dnes zapajane cez CAN BUS zbernicu teoreticky ak by sa dopracovali k tomu ze radio v paneli je len riadiaca jednotka s mechanikou, cez CAN BUS tiekli digitalne data do externeho DSP so zabudovanym zosilovacom, slo by to aj tak, menit repro a tlmit dvere aj tak pomoze. Jedina dalsia kvalitna cesta je najst v radiu vystypy pred zosilovacmi, tie vyviest von za ne pripojit predzosilovac a z neho to standardne priviest na zosiky pre repraky a subwoofer. Ja mam taky predosilovac uz skoro hotovy, je to plosny spoj 4x6cm ktory sa zmesti za radio, z neho potom vyvediem cinche.

Riesenie napojenia zosilovacov z repro vystupov povazujem za nepouzitelne nakolko to degraduju natolko ze nema zmysel investovat do toho vobec. Cize riesenia ako naozaj skvalitnit ozvucenie s origo radiom su len dve: 1. s predzosilovacom,zosikmi pre minimalne subwoofer, lepsie aj pre repro, vymenenim repro a zatlmenim dveri, 2. bez subwooferu a zosikov len s vymenenim repro a zatlmenim dveri.

Je este moznost urciteho kompromisneho ale stale pomerne kvalitneho riesenia pridete vsak o zadny par repro, co pre kvalitney posluch vpredu nie je prakticky ziadna nevyhoda.

Predne repro napajat z origo radia, zadne repro odpojit zapojit na vystupy tzv HiLo adapter (lacnejsi tovarensky stoji radovo 200-300 Sk, robi to napr Sinus Live) za neho zosik pre subwoofer a zapojit subwoofer.

Nezabudat ze SW sa nedava len v pripade tych co chcu machrovat s duc duc ale je nevyhnutne pre kvalitny plnorozsahovy zvuk kedze aerodynamicky hluk a hluk z odvalovania kolies nam basy "poziera". Nedat sa oklamat tym ze si audio pustite v stojacom aute-vtedy su basy aj bez SW ok, ale za jazdy je to inak.

(S laskavým svolením autora okopíroval Iček)

Vložil Iček, 26. Říjen 2006 - 10:09

tomkor
5D 1.8 Executive
mám od: 19.8. 2015
v provozu od: 6.8. 2007

Vetsina lidi to ma ze zapalovace. Neni to nic slozityho, pokud mas rozdelanou palubku. Odpojis konektor, vyzkousis, ktery kontakt spina a napojis to tam treba pres cokoladu (svorkovnici).

--
8. Červen 2016 - 10:23
Necris
Obrázek uživatele Necris
majitel jiné generace

Caute, chystam sa zapojit si do auta subwoofer na OEM radio, subwoofer mam uz postaveny, cakam na zosik a hi-low adapter. Teraz ma ale napadlo odkial zoberiem remote signal pre zosik aby vedel kedy sa ma pustit ? Pripadne ak ma niekto foto alebo schemu zapojenia ako to ma byt, prosim poradte. Dik

--
7. Červen 2016 - 6:19
jointer
Obrázek uživatele jointer
3D 2.0 Plus
mám od: 8.3. 2014
v provozu od: 17.2. 2010

Jo, nekde ty 4 mam.
Nektery maji myslim ulamany drzaky, takze stejne uz nikdy nepujdou dat zpatky.
Pokud bys to hodne chtel, musel by ses pripominat.

--
4. Duben 2016 - 13:54
jc
Obrázek uživatele jc
bývalý majitel

Nezbyly po upgradu nekomu repracky z auta? Mam takovy projekt bez-auta-radia, kde sbiram sirotky a rad bych v tom mel i kus UFOna Směju se

--
29. Březen 2016 - 7:36
Rony917
Obrázek uživatele Rony917
5D 2.2 Executive
mám od: 5.2. 2014
v provozu od: 17.9. 2006

Hm to je divne. Ja osobne mam seriove repro vo dverach a hra to podla mna dostatocne. Nemam potrebu ich vymienat.

--
10. Únor 2016 - 15:49
niio
bývalý majitel

povodne repro hraju celkom dostatocne s novym radiom, ale asi to bude chciet vymenit. Zaujimave je, ze najviac rezonuje repro vo dverach, ktore su vytlmene.

--
10. Únor 2016 - 9:18
Rony917
5D 2.2 Executive

No odpor vyberaj podla radia. V navode by malo byt napisane kolko Ω ma mat reprak. Vecsinou je to tak 4-8Ω. Vykon ber taktiez podla radia. Predpokladam ze radio bude davat 4x50w, to byva taky standart takze take 60-70w budu stacit. Idealne je mat tam trochu rezervu. No a citlivost by mohla byt tiez uvedena v navode. Ci vetsia citlivost tak tym mensi vykon potrebujes na rozkmitanie membrany. Ale ak budes kupovat take bezne repro tak ta to moc nemusi zaujimat ale bezna citlivost byva okolo 83-90dB. Oplati sa to riesit az pri drahsich reprakoch. Hlavne treba dodrzat Ω a spravne zapojenie +/- polov.

--
8. Únor 2016 - 14:26
Rony917
5D 2.2 Executive

No odpor vyberaj podla radia. V navode by malo byt napisane kolko Ω ma mat reprak. Vecsinou je to tak 4-8Ω. Vykon ber taktiez podla radia. Predpokladam ze radio bude davat 4x50w, to byva taky standart takze take 60-70w budu stacit. Idealne je mat tam trochu rezervu. No a citlivost by mohla byt tiez uvedena v navode. Ci vetsia citlivost tak tym mensi vykon potrebujes na rozkmitanie membrany. Ale ak budes kupovat take bezne repro tak ta to moc nemusi zaujimat ale bezna citlivost byva okolo 83-90dB. Oplati sa to riesit az pri drahsich reprakoch. Hlavne treba dodrzat Ω a spravne zapojenie +/- polov.

--
8. Únor 2016 - 15:31
niio
bývalý majitel

Rony917 napsal:
Osobne kupujem len JBL alebo popripade Pioneer. Pri tychto znackach nic nepokazis. Ale s inymi znackami moc nemam skusenosti. Pozerat by si mal na citlivost, aodpor a vykon. Dlozite je vediet ci tam budes davat zosilovac alebo nie.

menil som radio na 2din, zosilovac neplanujem, ani subwoofer.
citlivost, odpor a vykon maju byt co najnizsie alebo najvyssie alebo v nejakej kombinacii?

--
8. Únor 2016 - 14:11
Shady
Obrázek uživatele Shady
majitel jiné Hondy

Rony 917....rozdíl mezi aktivním a pasivním subwoferem je jen tern, že pokud tam necháš původní rádio, tak si skoro nepomůžeš. To rádio prostě nemá patřičný výkon a ani nepřenáší ty nejnižší kmitočty.
řešení jsou tedy tři
1/ vyměnit rádio s pořádným výkonem+ pas. subwofer
2/ rádio nechat a připojit přes hi-low adapter zesilovač+ pas. subwofer
3/ rádio nechat a připojit aktivní subwofer ( případně opět přes zhi-low adapter)

Záleží kolik do toho chceš vrazit peněz.

--
8. Únor 2016 - 13:44

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".