Brodivost Civicu

Kolik myslite ze je brodivost Civicu a specialne Type-R?

Vložil jc, 3. Červen 2013 - 11:54
 

Fanda
Obrázek uživatele Fanda
příspěvků: 857
bývalý majitel

Ono jedno je teorie (voda vlastně zas tolik nezkratuje) a praxe.
Klidně si zkuste na 2 dráty dát nějakou 12V žárovku (230V bych nepovažoval v rukou amatéra za bezpečné), dejte ji zhaslou do vody (aby rozehřátá nepraskla kvůli teplo-šoku) a zapněte napětí. A ejhle, Palce nahoru ono to normálně funguje!
Problém je, že v praxi - zatopené instalaci - ať auto 12V nebo energo >230V - ta voda není destilovaná, ale plná rozpuštěných nečistot, které významně zvyšují její vodivost. U (auto-)elektroniky je asi jasné, že její zatopení ji minimálně rozhodí, pokud hned nezničí, neb tam nekontrolovaně začne protékat kdeco kde kam. U 230V jsem už u těchto povodní viděl v TV záběr na domovní pojistkovou skříňku, ze které šla pára, v r. 2002 zaplavený 22kV kabel v chodníku už dělal slušný ohňostroj.
Sám jsem ve vyplaveném bytě viděl bublající zásuvku, též horkou od vřelé vody. Pravda - v autě to tolik vařit nebude, ale velká plocha styku vodičů s vodou nějakou klíčovou funkci vyřadí. No a pak je tu problém, že některé izolanty jsou nasákavé - tedy že i po zdánlivém vysušení je zařízení kaput, a spolehlivě také nastupuje drsná koroze všeho jemného kovového tamtéž, navíc drsně podpořená elektrolýzou, pokud zařízení zapneme. Z minulých povodní existuje milion zkušeností... Brečím

--
5. Červen 2013 - 16:47
Ukrutnik
příspěvků: 227
bývalý majitel

Konektory su kvazi vodotesne v motorovom priestore. Jedina neizolovana cast su silove casti (napr. baterkovy kabel) kde sice v spinavej vode nejaky ten prud prejde (urcite vyssi ako v cistej) no aj tak nic tragicke.

--
5. Červen 2013 - 16:42
niio
příspěvků: 1655
bývalý majitel

Lenže ak sa nemýlim, ak celé auto funguje na12V. Toto malé napätie nemá tú silu prekonať prechodovy odpor a ísť do vody. Spotrebiče 230V,sú iná vec. Mám to vyskúšané na RC modeli, 8V a 40A jazdím s neizolovanymi káblami v pohode pod vodou.

--
5. Červen 2013 - 16:39
ajdus
příspěvků: 76
5D 1.8 Sport
mám od: 9.6. 2012
v provozu od: 1.11. 2007

Na 8g som este neskusal, brodit som chodil na navare, tam bola oficialna brodivost po vysku kolies, ale siel som uz aj tak, ze sa mi voda prelievala cez zaciatok kapoty, kusok od sania intercooleru, a to uz bolo o drzku... v aute ale bolo sucho... na 6g som brodil cez zaplaveny podjazd cca 30cm vody, urcite to bolo uz nad prahmi, auto to zvladlo bez problemov (akurat asi dostal zabrat vyfuk ked sa schladil a ci dvere hrdzaveju z tohoto zazitku alebo len zo zvyku, to uz nikto nezisti). Kazdopadne si myslim, ze to nebude s brodivostou nejak kryticke, do 30cm by som sa nebal nicoho okrem vyfuku, pokial by to bola len mlaka, tak by som to cez nu supol... k niiovej elektrine, no prechodovy odpor medzi vodicom/vodou/vodicom-kostrou-zemov bude nizsi ako odpor v nejakom spotrebici, takze by som to nevidel tak bezpecne ako ty (aj ked nie som elektrikar - elektriku som mal len nejake 2-3 semestre, ale logicky ked nieco oblejes, tak to mozes vyskratovat - skratis cestu bez spotreby, tak maly prechodovy odpor ti nepomoze (tipnem ze bude mensi ako odpor na tej dlzke vodica), to by si tam musel mat izolant)

--
5. Červen 2013 - 13:34
Kubajsu
Obrázek uživatele Kubajsu
příspěvků: 486
bývalý majitel

Jak se u normálního auta přelije kapota, tak je to v háji - netuším co by muselo být za náhodu, aby si necuclo sání...

Spritmonitor.de http://moje.auto.cz/Kubajsu/honda.html

--
5. Červen 2013 - 12:12
Stel
Obrázek uživatele Stel
příspěvků: 237
5D 2.2 Executive
mám od: 28.1. 2013
v provozu od: 7.11. 2007

Offtopic V noci na pondělí jsem dělal v práci povodňovou pohotovost a chodil kontrolovat hladinu Sázavy, kterou máme asi 20m od továrny a asi ve 4 ráno se tam kdosi rozhodl vyzkoušet brodivost Oktávky na silnici, kterou hasiči už večer uzavřeli a podle mého odhadu tam ráno bylo až metr a půl vody. A jak tady radí kolega řidič... šlápnul na to, docela pěkně se rozjel, vletěl tam tak, že tam zajel až po čelní sklo a skoro na místě ho to zastavilo, chcíplo a bylo hotovo. Vytáhli ho traktorem, ale jestli to motor přežil to už nevím. Docela mě překvapilo, že jen urval SPZku a pár mřížek, protože do té vody je to slušný náraz. Takže louže si klidně projíždějte, ale když je to někde uzavřené, tak věřte, že to má smysl Směju se

--
4. Červen 2013 - 14:10
jc
Obrázek uživatele jc
příspěvků: 2861
bývalý majitel

Tady je to samej praskac... Směju se Nastesti jsem od nedele nikam nemusel a ted pres noc uz to opadlo. A je to na konci Tcka, takze asi 7m a pak pravouhla zatacka, tam se to moc rozjet neda.

--
4. Červen 2013 - 13:15
niio
příspěvků: 1655
bývalý majitel

jc napsal:
OK sani, ale co vyfuky nebo elektroinstalace? U Skodlivek pry pisou po prahy.

vyfuk bude pekne bublat pod vodou. elektroinstalacia s tym nebude mat problem, lebo prechodovy odpor medzi kablom a vodou je vacsi, ako ma samotny kabel, a prud tecie cestou najmensieho odporu, ale aj tak by som to radsej neskusal. ale tak staci si pozriet videa ruskych aut, tie sa brodia takmer az po strechu a jazdia dalej...

--
4. Červen 2013 - 9:24
Bully
Obrázek uživatele Bully
příspěvků: 1955
bývalý majitel

Tak se normalne trochu rozjed, netvrd nam tu ze to neumis Hlasitě se směju

____________________________________________

Civic Type-R 8G Beruna

--
3. Červen 2013 - 23:04
Hori
příspěvků: 186
3D 2.0 Plus
mám od: 10.12. 2010

no - vidíš, Honzo, snížíš podvozek a potřebuješ se brodit - tak to pořádně rozjeď Koulím očima

--
3. Červen 2013 - 22:53

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".